Navigatie overslaan
Spreeuw

Het groene vogeldak

Schakel alle platte daken van de Nederlandse steden aaneen, en je hebt een oppervlakte van ruim 12 keer het nationaal park De Hoge Veluwe! Deze daken, veelal nog onbenut, bieden een enorm potentieel aan ruimte. Vogelbescherming heeft daarvoor samen met Sempergreen en Vivara Pro het ‘groene vogeldak’ ontwikkeld.

Voedsel, nestgelegenheid en toevluchtsoord

In stedelijke gebieden is vaak weinig ruimte voor groen. Een ideale oplossing is groen op het dak. Als deze ruimte goed wordt ingericht, heeft dat veel voordelen voor vogels. Begroeide daken kunnen vogels voedsel bieden, nestgelegenheid en een veilig toevluchtsoord door het ontbreken van roofdieren en verkeer. De waarde als leefgebied voor vogels varieert per seizoen.

Archipel van groene eilandjes

Een groen dak is niet alleen goed voor vogels, het biedt ook vele voordelen voor steden en voor bewoners, zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering en het is ook nog eens mooi om op uit te kijken. Stel je voor: al die verschillende gebouwen met een begroeid dak, die samen een archipel van groene eilandjes vormen boven op de stad!

Het groene vogeldak is beplant met 25 verschillende inheemse grassen en kruiden en wordt verrijkt met dood hout voor extra insectenleven. Daarbij komen enkele voorzieningen voor vogels, zoals een vogelbad en twee soorten neststenen.

Wilt u ook een groen vogeldak?

Kijk dan op de website van Sempergreen en vraag een offerte op maat.

Groene dak Groene dak

Samen met...

Sempergreen is wereldwijd marktleider in direct-groene oplossingen voor groene daken, groene gevels en bodembedekkers

Vivara Pro ontwikkelt specialistische natuurbeschermingsproducten voor de professionele markt.

Checklist Vogelvriendelijk Bouwen

De Checklist Groen Bouwen biedt hulp bij effectief 'vergroenen'. We helpen iedereen op weg die zich bezig houdt met nieuwbouw, renovatie, projectontwikkeling of planvorming. Grote partijen, maar ook particulieren met een eigen huis.

Start de checklist

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's