Navigatie overslaan
Zwarte roodstaart / Shutterstock Alle berichten

Zwarte roodstaart / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Zie zoals een zwarte roodstaart

Geplaatst op 6 juli 2017

Wel eens gehoord van de zwarte roodstaart? Op zich goed te herkennen (man en vrouw hebben een roest-rode staart, de naam impliceert het al), maar ze zijn onopvallend, dus niet iedereen weet dat ze bestaan. Leuk: ze leven hier nog niet zo erg lang en kijken met een heel eigen bril naar wat ze aantreffen.

Het klinkt niet complimenteus, maar uw mooie huis is in de ogen van een zwarte roodstaart precies een rots. Ze komen oorspronkelijk dan ook uit berggebieden, rotsige landschappen, met puinhellingen. Ze houden ervan als het open is en licht en droog. Ze broeden sinds de jaren '70 steeds vaker in Nederland. Dat is heel wat anders dan bergketens, maar ze vinden toch wat ze nodig hebben.

Hoogte in een plat landje

Hoge zangposten (liefst 20 meter of hoger!) hebben in ons platte landje de vorm aangenomen van hijskranen en antennes. In plaats van holtes in rotsen gebruiken de zwarte roodstaarten spleten in oude gebouwen of ruïnes. Ze gebruiken ook graag gaten in steenhopen of stapels bouwmateriaal op bedrijventerreinen en bij grote nieuwbouwprojecten. Ze kiezen juist die locaties, omdat licht, open terrein belangrijk voor ze is.

TijdelijkeNatuur.nl

Zwarte roodstaarten verdwijnen weer als het te groen wordt. Daar houden ze niet van, al de groen, dat lijkt helemaal niet op bergen met puinhellingen (waar ze generaties veilig waren). Hun aanwezigheid is daarom bijna altijd tijdelijk. Het volgende voorjaar gaan ze op zoek naar een nieuwe broedplaats, met openheid.

Voor deze soort zijn stukjes braakliggend land dan ook onmisbaar. Voor grondeigenaren met af en toe een stukje braakland is er nu een prachtig initiatief: Tijdelijke Natuur. Je geeft tijdelijk ruimte aan soorten die het nodig hebben en kunt daarna gewoon bouwen zonder zorgen over vertraging door nesten en dergelijke.

Zwarte roodstaart / Shutterstock

Gedijen op bedrijventerreinen

Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, er zijn meer vogelsoorten die juist gedijen op bedrijventerreinen met kantoren en industrie. Er heerst relatieve rust en vaak grenzen die terreinen aan het buitengebied. Denk maar eens aan meeuwen of scholeksters die op de kiezeldaken broeden. Ook witte kwikstaarten zoeken juist voedsel op open terreinen.

Niks geks aan

Helemaal niks geks aan dus, om met verrekijker en thermosflesje koffie eens te gaan posten op een nabijgelegen bedrijventerrein (misschien voor de zekerheid toch in het weekend?). De kans is tenslotte groot dat u daar een zwarte roodstaart aantreft. Misschien hoort u hem eerder dan dat u hem ziet: knarsende, knisperende tonen, alsof u een vel papier op frommelt.

Stadsvogels

Meer over de verschillende typen wijken in Nederland en de vogels die er met hun eigen bril naar kijken leest u in het boek: Stadsvogels in hun domein.

Bestel hier

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij

Meer over

stadsnatuur stadsvogels jeanetvanzoelen zwarteroodstaart

Deel dit bericht