Navigatie overslaan
Alle berichten

Zestienjarige wint kunstprijs Het Bevlogen Oog

Geplaatst op 10 december 2015

Sophie Kuipers, een zestienjarige uit het Twentse Saasveld, heeft vandaag uit handen van de directeur van Vogelbescherming, Fred Wouters, het Bevlogen Oog ontvangen. Het Bevlogen Oog is een prijs voor jonge kunstenaars die werk geïnspireerd op vogels maken. De prijs is een dit jaar gestart initiatief van beeldend kunstenaar Erik van Ommen, Vogelbescherming Nederland en VARA’s Vroege Vogels.

Van de tien genomineerde werken koos een jury met onder andere de bekende Spaanse beeldend kunstenaar Juan Varela het werk van Sophie Kuipers. De jury: “Haar werk, een voorstelling met koppen van toekans is overtuigend. Het vraagt aandacht voor de schoonheid van vogels in een mooi, goed opgebouwd en tegelijkertijd grappig tafereel. Het is geen letterlijke kopie van de werkelijkheid. Voor dit tafereel met toekans waren fantasie en veelbelovend talent nodig.”

Het schilderij van Sophie wordt samen met de nummers twee en drie in het tijdschrift Vogels van Vogelbescherming gepubliceerd en de winnaar krijgt een speciale teken- en schilderworkshop van Erik van Ommen en Juan Varela in de Spaanse Extremadura. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Verrassende Vleugels, van Anne Schumacher en Grutto van Maartje van den Noort.

Erik van Ommen en Vogelbescherming hebben het initiatief tot het Bevlogen Oog genomen om jong talent aan te moedigen kunst geïnspireerd op vogels en natuur te maken. Van Ommen: “Ik vind het belangrijk jonge kunstenaars te stimuleren ons op verrassende wijze naar vogels en natuur te laten kijken.”