Navigatie overslaan
Tapuit / Michel Geven - BuitenBeeld Alle berichten

Uitslag fotowedstrijd Bevlogen oog

Geplaatst op 11 november 2016

De winnaars van de Fotowedstrijd ‘Het Bevlogen Oog-2016’ zijn bekend! De jury had er een hele klus aan om uit de 1250 inzendingen de mooiste foto’s te kiezen. De kwaliteit was verrassend hoog en dat maakte het alleen maar moeilijker. Wat de jury bijzonder gelukkig maakte was dat uit alle foto’s vooral de liefde voor vogels sprak. Uiteindelijk is dat ook het gene wat ons allen bindt!

Op vrijdag, 11 november 2016 werd op het kantoor van Vogelbescherming in Zeist de uitslag bekend gemaakt. De winnaars mochten hun prijs uit handen van juryvoorzitter en topfotograaf Jan Vermeer in ontvangst nemen.

Prijswinnaars Bevlogen Oog 2016 / Lars Soerink Zes van de acht prijswinnaars waren aanwezig bij de uitreiking. Achterste rij van l.n.r.: Peter Geurts namens Karin de Jonge, Bob Rodenburg, Willem Luikx. Voorste rij van l.n.r.: Matthijs Heijboer, Sjoerd van Eijnsbergen, Corné Koopmans. Prijswinnaars Bevlogen Oog 2016 / Lars Soerink

Winnende foto's

Klik op de foto's voor een vergroting

1e prijs Karin de Jonge: grote zilverreiger

Ordenende reflectie
Alles aan deze foto klopt. Hij maakt de volledige jury blij. Tegen de heersende trend in om vogels almaar groter in beeld zien te krijgen. Wij worden hier juist geraakt door hoe de grote zilverreiger zich tot het landschap verhoudt. Groot in beeld is beslist niet altijd beter. De reflectie geeft een sterke, aantrekkelijke symmetrie die orde brengt in de chaotische takkenwarboel rond de wortelkluit. Zoeken visjes beschutting in de schaduw van de boom en weet de reiger daarvan te profiteren? De kleuren zijn ingetogen, realistisch. Sober, maar geraffineerd. Een foto waar we naar blijven kijken.

 

Logo Inezia Tours Logo Inezia Tours

1e Prijs: Ledenreis met Vogelbescherming en Inezia Tours naar Noordoost-Duitsland voor 2 personen t.w.v. € 1090,-.

2e prijs Pieter Wilschut: lepelaars

Perfecte timing
Wát een moment, wat een timing! Niets in de foto leidt af van waar het hier om gaat: pure actie! Lepelaars hebben een bijzonder talent. Ze zijn ideale modellen, in welke pose dan ook; de camera houdt van ze. Maar zelden zagen we zo’n moment als dit – dat vervolgens door de fotograaf ook nog eens technisch perfect is belicht. De witte vogels tegen de lucht zouden al snel te donker worden weergegeven, maar met de juiste belichtingscorrectie is dit beeld naar het hoogste niveau getild. We zien aan de foto wel dat het een crop is – een uitsnede uit een grotere foto – maar met de hoge resolutie van de huidige camera’s is dat dikwijls geen groot minpunt meer.

Logo CameraNu.nl Logo CameraNu.nl

2e prijs: Waardebon beschikbaar gesteld door CameraNu t.w.v. € 250,-.

3e prijs Willem Luijkx: pimpelmees

Bijzonder gewoon
De designers in de jury dragen deze foto als eerste voor. De fotografen krabben zich wat ongemakkelijk achter hun oren. Want laten we eerlijk zijn: iederéén had deze foto kunnen maken. Er hangen nestkasten genoeg in Nederland en zo zeldzaam is een pimpelmees niet. Toch maakte Willem deze foto en niemand anders! Van iets gewoons iets bijzonders maken, is dat niet het ware meesterschap? De redactie van vogels houdt niet van nestfotografie – daarover was dus discussie – maar moet ook reëel zijn: niet elke nestfoto hoeft tot verstoring te leiden. Een nestkast op een balkon of in de tuin kan best zonder schade voor de vogels gefotografeerd worden.

Logo CameraTools.nl Logo CameraTools.nl

3e prijs: Waardebon beschikbaar gesteld door CameraTools t.w.v. € 150,-.

Aanmoedigingsprijs Bob Rodenburg: putter

Géén vos
Een goede foto roept een gevoel op. We wisten, toen we de wedstrijd uitschreven, dat we veel VOSsen gingen zien: Vogel Op Stok. We daagden u uit om juist ook het landschap te laten zien. De omgeving kan zoveel toevoegen. Toen we deze foto zagen, wisten we dat we daar goed aan hadden gedaan. Want stel je deze foto eens voor, als volledig op de putter ingezoomd… Dan verlies je de magie. Het is juist de wintersfeer die de foto máákt. Het licht lijkt zich wel om alles heen te vouwen, het maakt de kleurtinten subtiel en de sneeuwbui verzacht de anders wat drukke, storende achtergrond.

Aanmoedingsprijs: boek 'Arctic' van Jan Vermeer

1e prijs Sjoerd van Eijnsbergen (12 jaar): nijlganzen

Uitgekiende scène
Als de omstandigheden goed zijn, maakt het nauwelijks uit wát je fotografeert, áls je maar fotografeert. Onder perfecte omstandigheden ook nog eens een heel mooie scene met nijlganzen en een kuifeend fotograferen, dat getuigt van veelbelovend talent.

1e prijs: Dagfotoworkshop door natuurfotograaf Lars Soerink.

2e prijs Matthijs Heijboer (14 jaar): wilde eend

Oog in oog
De foto wekt de suggestie dat een derde eendenkuiken de fotograaf was. Plat op je buik, met de camera net boven het water zulke beweeglijke dieren fotograferen – haarscherp! – is geen makkie, en wat ons betreft een zeer verdienstelijke tweede plaats waard.

Logo CameraNu.nl Logo CameraNu.nl

2e prijs: Waardebon beschikbaar gesteld door CameraNu t.w.v. € 250,-.

3e prijs Corné Koopmans (14 jaar): ijsvogel

Spetterend!
Zelfs onder gecontroleerde omstandigheden – een fotohut speciaal ingericht voor het fotograferen van ijsvogels – is het maken van een topfoto geen vanzelfsprekendheid. Timing en camera-instellingen blijven grillige materie en Corné bewijst die goed onder de knie te hebben.

3e prijs: Fotoworkshop (dagdeel) door natuurfotograaf Servan Ott.

Aanmoedigingsprijs Jan Timmerman (15 jaar): putters

Putters aan de dis
Deze foto van twee putters op een akkerdistel vertelt ons veel over het leven én de leefomgeving van de vogels. Gespecialiseerd in het eten van distelzaden struinen ze in groepjes ruige terreinen af. Biologisch doortimmerde fotografie!

Aanmoedingsprijs: boek 'Witte Veluwe' van Jan Vermeer.

Help met uw mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste. Bekijk de galerij en doe mee.

Gerelateerde items