Navigatie overslaan
vogelweek-2017 / Chris van der Heijden Alle berichten

Vogelweek 2017: koekoeken in alle hoeken

Geplaatst op 15 mei 2017

Dankzij de inzet van meer dan 200 vrijwillige excursieleiders van vogelwerkgroepen, Vogelbescherming en andere natuurorganisaties, is de Nationale Vogelweek 2017 buitengewoon geslaagd! Bijna 5000 vogelliefhebbers gingen mee op vogelexcursie.

Veel deelnemers aan de Vogelweek 2017 zagen tijdens excursies door heel Nederland hun állereerste koekoek. Het is tenslotte Jaar van de Koekoek, dus aan deze moeilijk te spotten vogel werd extra aandacht besteed.

Maar ook ijsvogels, zeearenden, roerdompen, velduilen, steltkluten, wielewalen en andere bijzondere, zeldzame of gewoon beeldschone vogels werden ontdekt. Mede dankzij het geweldige enthousiasme en de vogelkennis van de excursieleiders en het merendeels perfecte vogelweer (al kregen enkele excursies fikse regenbuien te verduren!) zijn de reacties van deelnemers hartverwarmend.

Deelnemers én excursieleiders: hartelijk dank voor uw deelname! Hopelijk tot volgend jaar (12 t/m 20 mei 2018), of bij een van onze reguliere vogelexcursies. U vindt ze hier.

Reacties deelnemers

Voor het eerst een lepelaar, een wulp, een blauwborst...

“Onze excursie in de Zouweboezem was schitterend! Mooiste tijd van het jaar. Alles stond in bloei en je hoorde vogeltjes constant fluiten en zag ze vliegen. Voor het eerst een lepelaar, kleine karekiet, tafeleend en rietgors gezien. Een extra pluspunt was de zeer enthousiaste begeleider!”

“De Breebaartpolder in Groningen blijkt een geweldig, prachtig gebied, ik was er met een 6-jarige, en het was een feest, zoveel was er te zien. Voor het eerst van mijn leven zag ik lepelaars, kluten, grutto’s en kiekendieven!”

“Voor het eerst een rietgors, blauwborst, tjiftjaf, tuinfluiter en koekoek gezien tijdens deze excursie bij Tilburg! De sfeer in de groep was gezellig. Ik, meer (hobby)fotograaf als vogelkenner heb veel hulp gehad van de meer ervaren groepsleden.”

“De gidsen van onze rivierenlandexcursie bij Heesselt waren enorm bevlogen en hadden veel kennis. We hebben veel gezien de sfeer was geweldig. Het was een heel diverse groep van ervaren vogelaars met telescoop tot zeer onervaren. Voor het eerst een gekraagde roodstaat en roodborsttapuit gezien. Het had van mij nog veel langer mogen duren!”

Zeer deskundige en enthousiaste gidsen

“De kennis van gids Klaas de Jong op Texel was verbazingwekkend. We hebben ontzettend veel vogels gezien en genoten!”

"De excursieleider van de duinexcursie bij Den Haag wist ontzettend veel, gaf duidelijke uitleg en vertelde leuk. Ik vond het een geweldige leerzame excursie. De volgende keer neem ik mijn vogelgids mee om aantekeningen te maken!” 

“Ik ken het Goffertpark goed en vond het heel leuk om zo dicht bij huis andere vogels te zien dan de verwachte mussen, merels en kauwen. Heel fijne gidsen ook!”

“Een dikke 10 voor de excursie op de Strabrechtse Heide en ook nog voor het eerst een zwarte specht en een boomvalk gezien!”