Navigatie overslaan
Blauwborst / Jelle de Jong Alle berichten

Ga mee vogels kijken in de Nationale Vogelweek!

Geplaatst op 24 april 2024

Wanneer je eropuit trekt in de Nationale Vogelweek van 11 t/m 19 mei gaat een wereld voor je open. De Vogelweek betekent namelijk honderden bijzondere, meest gratis vogelexcursies door heel Nederland en is vooral bedoeld voor mensen die net beginnen met vogels kijken. Tijdens de excursies staan de gidsen vooral stil bij het herkennen van de verschillende soorten. Maar de beleving staat voorop. Iedere deelnemer gaat gegarandeerd naar huis met nieuwe vogel- en natuurervaringen. Al deze ontdekkingstochten zijn te vinden op www.vogelweek.nl. Dus neem daar een kijkje, meld je aan en ontdek de meest verbazingwekkende vogels in het wild, onder begeleiding van ervaren vogelkenners.

In de Nationale Vogelweek kan iedereen ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk het is om naar vogels te kijken. Op een Vogelweekexcursie zie je vaak tientallen vogelsoorten en zie je misschien zelfs vogels die je nooit eerder zag. Vogelliefhebbers met nog weinig ervaring krijgen tijdens de vogelexcursies extra hulp en uitleg over hoe je zo veel mogelijk vogels kunt ontdekken en herkennen. Vaak ontdek je bovendien een nieuw natuurgebied, soms letterlijk ‘om de hoek’. Dan sta je opeens zomaar oog in oog met een ransuil, ijsvogel of havik. Of je bent verrast over hoe fraai alledaagse soorten als een groenling of putter er van dichtbij uitzien. Maar je loopt ook het risico om zeldzame soorten als de wielewaal, grauwe klauwier of nachtzwaluw tegen te komen in de Vogelweek. Wie wil dat nou niet?

Nationale Kijkerweek

Van 13-19 mei vindt de Nationale Kijkerweek plaats. Hét moment om een verrekijker of telescoop aan te schaffen. Kom naar onze gezellige winkel voor deskundig advies. Of kijk in de webshop. Als lid krijg je 20% korting op alle optiek van ons huismerk Vogelbescherming Optiek, niet-leden krijgen een korting van 10%.

Meer over de Nationale Kijkerweek

groenling/ Jelle de Jong groenling/ Jelle de Jong
Putter / Agami Putter / Agami

Eerste hulp bij het herkennen van vogels

Nationale Vogelweek-projectleider Gert Ottens: “Tijdens de excursies staan de gidsen vooral stil bij het herkennen van soorten: hoe kun je bijvoorbeeld een kleine karekiet onderscheiden van een rietzanger? En wat zijn de verschillen tussen de grote, de middelste en de kleine bonte specht? Het geheim van vogels leren kijken is het vooral veel doen, samen met ervaren vogelaars. Zo leer je ezelsbruggetjes om zelf de vogels te herkennen.” Dat dit soort excursies populair zijn, blijkt uit de aanmeldingen. Elke nieuwe excursie op de site www.vogelweek.nl zit in een mum van tijd vol. Wees er daarom snel bij, want vol = vol.

Vogelexcursie / Fred van Diem Vogelexcursie / Fred van Diem

Overal vogels kijken

Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Vogelweek in samenwerking met vele vogelwerkgroepen en andere natuurorganisaties. In vrijwel elke provincie worden tientallen vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. De excursies zijn meestal voor kleine groepen en grotendeels gratis.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids