Navigatie overslaan
Winterkoning / Ruud van Beusekom Alle berichten

Vogels in Jazz

Geplaatst op 9 mei 2018

Vogels en muziek horen bij elkaar als een wielewaal en zijn lied of een geelgors en de vijfde van Beethoven. Hedendaagse muzikanten laten zich ook inspireren door vogels. Bijvoorbeeld Ad Colen uit Utrecht die met ‘A BIRDS EYE VIEW’ jazz fluit waar vogels stoppen met zingen.

Ingespannen luisteren we in zijn huiskamer naar een fragment van de winterkoning. De kleine vogel die elke lente de longen uit zijn lijf zingt. “De tonen klinken lager, omdat de hoge winterkoningzang moeilijk met een muziekinstrument te vangen is,” legt Ad Colen uit. De muziekklanken gaan sneller en sneller, net als de winterkoning die behendig en snel door het struikgewas sluipt.

Winterkoning - A Birds Eye View / Ad Colen

De boomkruiper is een trouwe fan

“Mijn ouders hadden een vakantiehuisje in de Belgische Kempen en ik raakte geïnspireerd door de vogels in het bos. Ik hoorde zoveel en probeerde de zang om te zetten in muzieknoten. Maar als je een uur gaat zitten en luistert, begint alles op zijn plaats te vallen. Soms speel ik ook in het bos om te kijken of vogels er op reageren. De boomkruiper bijvoorbeeld is een trouwe fan van me.”

Het geluid van vogels intrigeert de muzikant. Het geluid sleept hem mee. Hij moet zitten en luisteren. Hij kan niet anders. Tijdens een vogelvoorstelling staan al zijn zintuigen op scherp.

Groep COLEN in Ede

Op vrijdag, 18 mei a.s. treedt Groep COLEN met het vogelconcert op in CULTURA, Molenstraat 45, 6711 AW Ede.
Aanvang 20.15 uur / inleiding om 19.30 uur.
Tickets € 18,00. Tickets zijn te reserveren via de receptie van Theater Cultura, tel. 0318-672800.
Leden van Vogelbescherming ontvangen op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs € 3,00 korting. Zij betalen aan de kassa dus € 15,00 in plaats van € 18,00.
Meer informatie via www.cultura-ede.nl.

Een tapijt van geluiden

Daar op die plek midden in het uitgestrekte bos zonder stromend water en elektriciteit speelt hij samen met vogels. Hier vond hij de inspiratie voor een muziekproject ‘A BIRDS EYE VIEW’. In de stilte van het bos viel het Ad op dat vogels met elkaar in gesprek zijn. Voortdurend is er vraag en antwoord. Dat begint ’s ochtends met een enkele merel en dan, als je goed luistert, rolt zich een tapijt van geluiden uit totdat vogels wakker zijn.

“De merel is trouwens een lastige,” aldus Ad. “Die is zo ontzettend melodieus en daardoor heel ingewikkeld.”

Kauwen zijn waanzinnig ritmisch

“Vogels hebben hun eigen universum, los van mensen. Je hoort dat pas als je er op gaat letten, ook in de stad. Als je ernaar luistert, wordt het steeds duidelijker, je kunt er als het ware in stappen. De natuur is dichterbij dan je zou denken.”
Ad Colens nieuwste project ‘A BIRDS EYE VIEW’, weerspiegelt zijn muzikale karakter: frisse fantasievolle composities met fraaie improvisaties die bij publiek en medespelers een (glim)lach ontlokken. Muziek die je gelukkig maakt.
Zo legt Colen tijdens zijn concerten met zichtbaar plezier uit om welke vogels het gaat en waarom en hoe deze vogels hem muzikaal inspireren. De uitleg zorgt voor meer luisterplezier. “Kauwen kraaien weliswaar saaie tonen, maar de kauwende groep reageert waanzinnig ritmisch op elkaar. En dat hoor je terug in mijn compositie.”

Kauw - A Birds Eye View / Ad Colen

Heremietlijster

Al jaren zoekt Ad vogellijnen uit, schrijft ze voor zover mogelijk op en verwerkt ze in composities en improvisaties. Als de vogelklanken bijvoorbeeld vertraagd worden, ontvouwen zich weer nieuwe klanken en melodische lijnen. Lijnen die grillig van stijl, melodie en ritme zijn. De heremietlijster bijvoorbeeld, herbergt in zijn kwetterende zang een lyrische lijn.

Heremietlijster - A Birds Eye View / Ad Colen

Waarom de heremietlijster? “Twee studenten van me attendeerden me op de zang van de heremietlijster. ‘Heb je die al eens gehoord?’ vroegen ze. En inderdaad het is een waanzinnige zanger.”
Ad Colen weet een unieke sound neer te zetten. Nog nooit is er heel album in de jazz gemaakt dat zo gebruikt maakt van de klanken van het vogelrijk.

Groep COLEN

De band COLEN bestaat uit muzikale persoonlijkheden die verder kijken dan hun straatje en op zoek zijn naar nieuwe manieren om muzikaal creatief te zijn.
Mike Roelofs kan zijn Rhodespiano net zo laten parelen als het gezang van een roodborst. Dion Nijland krast met zijn contrabas als een kraai. Als Rogier Hornman de cello bespeelt, word je direct meegenomen door zijn mooie geluid. Yonga Sun is een drummer die groove en ritmische virtuositeit  combineert met verrassende vondsten.
De leider van de band en componist van de muziek, Ad Colen himself, draagt verschillende vogels in zich. De bedachtzame uil, de kwetterende solist als de zwartkop of een lyrische vogel als de heremietlijster.

Line up:
Ad Colen– saxofoons en composities
Mike Roelofs – Fender Rhodes
Dion Nijland – contrabas
Yonga Sun – drums
Rogier Hornman - cello

CD ‘A BIRDS EYE VIEW’ met korting

Tijdens de voorstelling in Ede op 18 mei a.s. is ook de nieuwe cd ‘A BIRDS EYE VIEW’ on jazz te koop. Leden van Vogelbescherming ontvangen een korting van € 5,00 op deze cd. Je betaalt geen € 20,00 maar slechts € 15,00 op vertoon van je geldige lidmaatschapskaart.

Leden van Vogelbescherming kunnen de CD met korting (€ 15,00 in plaats van € 20,00) ook bestellen door een e-mail te sturen naar info@adcolen.com met vermelding van naam, adres, postcode, woonplaats en het lidmaatschapsnummer van Vogelbescherming.

Tournee

Colen is met ‘A Birds Eye View’ te beluisteren op zondag 3 juni a.s. in de tv-uitzending van de VPRO -  Vrije Geluiden op NPO1 om 10.30 uur.

  • Vrijdag 25 mei CD-presentatie in Tivoli Vredenburg te Utrecht
  • Zondag 20 mei Natuurmuseum De Bastei te Nijmegen aanvang 15.00 uur
  • Zondag 3 juni VPRO Vrije geluiden (radio) live in De vereniging te Utrecht aanvang 12.30 uur
  • Zaterdag 9 juni het Klein Koninkrijk te Olst
  • Maandag 11 juni De Klep te Venlo aanvang 20.00 uur
  • Dinsdag 12 juni Cultuurhuis te Heerlen
  • Donderdag 28 juni Injazz showcase in Lantaarn Venster te Rotterdam
  • Zaterdag 7 juli North Sea Round Town De Machinist te Rotterdam