Navigatie overslaan
Alle berichten

Vogelbescherming legt een reuzenei in het Haringvliet

Geplaatst op 13 maart 2019

Vlakbij de Haringvlietdam realiseert Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten een heel bijzondere natuurbeleefplek. Een uniek vogelobservatorium in natuurgebied Scheelhoek in de vorm van een reuzenei. Vogelbescherming-ambassadeur Camilla Dreef volgt de bouw van het ei voor ons op de voet.

In natuurgebied Scheelhoek aan het Haringvliet bouwt Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten een uniek ‘vogelobservatorium’. Niet zomaar een vogelkijkhut, maar een heel bijzondere plek waar bezoekers de natuur in het Haringvliet van dichtbij en op een andere manier beleven. Het ontwerp van RO&AD en RAU Architecten is uniek in de wereld: een houten reuzenei dat alleen toegankelijk is via een tunnel. Het ei wordt volledig ecologisch gebouwd en de toegangsweg, de tunnel en het ei zullen tal van natuurverrassingen bieden.

Terugkeer van getijdennatuur

Het reuzenei is onderdeel van het Droomfondproject Haringvliet. Daarin speelt Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, ARK en Sport­visserij Nederland in op het feit dat de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier gaan. Getijdennatuur is rijke natuur. Waar zoet en zout water zich mengen bloeit de natuur op en leven veel vogels en vissen. Dat gebeurt na het openen van de Haringvlietdam ook in het Haringvliet. Daarom herstellen we natuur, creeren we nieuwe natuur en maken we de natuur ook beter toegankelijk. Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt door de bijdrage van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Post­code Loterij. Met het fonds krijgt de natuur van het Haringvliet, een flinke oppepper en keert de getijdennatuur beetje bij beetje terug.