Navigatie overslaan
Alle berichten

Vogelbescherming helpt boeren met herstel kruidenrijk grasland

Geplaatst op 17 maart 2015

De provincies zijn niet bereid om boeren te ondersteunen bij het herstel van kruidenrijkgrasland dat door de muizenplaag is aangetast. Daarom heeft Vogelbescherming besloten het goede voorbeeld te geven en gaat de vereniging een drietal boeren in Friesland ondersteunen bij het herstel van 17 hectare kruidenrijk grasland. Kruidenrijk en bloemrijk grasland is essentieel voor de overleving van weidevogels.

Eind februari verzocht Vogelbescherming Nederland aan de provincies met muizenschade om boeren te helpen met het herstel van kruidenrijk grasland. Vogelbescherming is bang dat dit kruidenrijke  grasland ingezaaid wordt met het goedkopere Engelse raaigras. Dit is desastreus voor weidevogels, omdat in raaigraslanden amper grote insecten voorkomen. Dat is het voedsel voor opgroeiende  weidevogelkuikens. Weidevogels, die het sowieso al erg moeilijk hebben in Nederland, kunnen deze nieuwe tegenslag er niet bij hebben.

Provincies verantwoordelijk voor weidevogels

Vogelbescherming vroeg de provincies onder andere de meerprijs voor kruidenrijke zaadmengsels aan de boeren te vergoeden. De provincies met nog relatief veel weidevogels zoals Friesland hebben de verantwoordelijkheid dat deze bijzondere vogels behouden blijven.

Kruidenrijk grasland

Nu de provincies het laten afweten, onderneemt Vogelbescherming zelf actie. Dat doet Vogelbescherming door het vergoeden van het herstellen van zeventien hectare kruidenrijk grasland bij boeren die zich bijzonder inspannen voor weidevogels. Vogelbescherming geeft zo het goede voorbeeld en hoopt dat de provincies dit als nog zullen volgen.