Navigatie overslaan
Ooievaar / Shutterstock Alle berichten

Vogelbeschermers strijden tegen stroperij

Geplaatst op 15 februari 2017

Elk jaar weer verdwijnen zo’n 25 miljoen trekvogels in de landen rond de Middellandse Zee, vooral door illegale vangst en stroperij. BirdLife International heeft dit in kaart gebracht en helpt vogelbeschermers om hier tegen te strijden. Een jaarlijkse internationale vogelkijkwedstrijd levert hier een grote bijdrage aan!

Big Day

Op 28 maart 2017 komen honderden vogelaars bijeen in het zuiden van Israël voor de Champions of the Flyway. De wedstrijd is een zogenoemde Big Day: wie ziet de meeste vogelsoorten binnen 24 uur? De teams uit Europa, Noord-Amerika, Afrika, Azië en Israël zelf strijden om de titel Champions of the Flyway.

Elk deelnemend team werft fondsen via hun sociale netwerk en sponsoren. Naast de algehele winnaars is er ook een prijs voor het team dat het grootste bedrag aan donaties in de wacht sleept. De opbrengst gaat elk jaar naar een Mediterrane BirdLife partner, dit jaar Doga Dernegi (BirdLife in Turkije) om hun werk tegen stroperij en vangst van vogels te ondersteunen.

Vogelkijkwedstrijd met succes

Doga Dernegi strijdt onder andere via educatieve projecten om de jeugd bewustzijn voor de natuur bij te brengen. Bijzonder is bovendien dat hier ook gevluchte Syrische leraren en schoolkinderen bij betrokken zullen worden. Meer over dit project leest u hier.

En dat het werkt bewijst dit voorbeeld uit Griekenland, het doel van vorig jaar, waarvoor de deelnemende teams in totaal zo’n 80.000 dollar hebben opgehaald!

Dit jaar strijden drie medewerkers van Vogelbescherming in hun vrije tijd om de titel. Bernd de Bruijn, Jip Louwe Kooijmans en Gert Ottens – team Victorious Bird Nerds – proberen zoveel mogelijk donaties binnen te halen, en zoveel mogelijk aandacht te vragen voor het doel van het evenement.

U kunt helpen!

Door te doneren, door deze pagina te delen en/of door de Facebookpagina van team Victorious Bird Nerds te delen en te ‘liken’. Uw steun is dus van harte welkom; om een statement te maken, maar vooral om de vogelbeschermers in Turkije in staat te stellen aan deze praktijken een einde te maken. Als het om de donaties gaat, zijn er geen lijmstokken: alle opbrengsten gaan direct naar de bescherming van trekvogels in Turkije!

Meer informatie?

Kijk daarvoor op de website van het evenement.

De Victorious Bird Nerds worden gesponsord door BirdingBreaks, Leica en Vivara.