Navigatie overslaan
Roodborst / Fokke Spoelstra - Fotogalerij Alle berichten
Roodborst / Fokke Spoelstra - Fotogalerij

Door Fred Wouters
Directeur Vogelbescherming

Verkiezingen op komst

Geplaatst op 8 mei 2020

Vogels beschermen is een zaak van iedereen. Directeur Fred Wouters interviewt partners van Vogelbescherming en mensen die zich extra inzetten. Deze keer: Robin Eman, voorzitter van de Ledenraad van Vogelbescherming.

Robin Eman, voorzitter van de Ledenraad van Vogelbescherming

Sinds 2015 is Robin Eman lid van de Ledenraad. Recentelijk werd hij gekozen tot voorzitter.
In het dagelijks leven is hij facilitair manager bij Triodos Bank.

 

Robin, we staan aan de vooravond van nieuwe verkiezingen voor de Ledenraad. Leden kunnen hun stem uitbrengen op 26 mensen die zich kandidaat hebben gesteld.

“Er zijn 13 plekken. Dus het zijn echte verkiezingen. Wat ik hoop, is dat de leden zich een beetje verdiepen in de profielen van de kandidaten die op de website staan. Dat je bewust kiest omdat iemand iets weet, jouw eigen regio kan vertegenwoordigen, of voor een bepaald gedachtegoed staat.”

Waarom is het goed dat Vogelbescherming een Ledenraad heeft.

“Leden moeten hun stem kunnen laten horen, want we zijn nu eenmaal een vereniging en geen stichting. Bij Vogelbescherming is dat georganiseerd in de vorm van een Ledenraad. Een goede manier om de inbreng van leden te organiseren. Daar komt bij dat de Ledenraad een divers gezelschap is met veel verschillende deskundigheden. Daarin schuilt een belangrijke meerwaarde. Zo kan de Ledenraad goed meehelpen en meebepalen de koers van Vogelbescherming uit te zetten.”

Jullie zijn het hoogste orgaan. Dat hoor ik je niet zeggen.

“Dat klopt. Maar we zoeken - in alle eerlijkheid - soms nog naar wat dat betekent. Want we zijn niet altijd de meest directe gesprekspartner van Bestuur, Raad van Toezicht of de professionele organisatie van Vogelbescherming. Terwijl die verbinding wel nodig is om invloed te hebben en verwoord te krijgen wat wij belangrijk vinden. Randvoorwaarde is dat we als Ledenraad dan ook inhoudelijk moeten kunnen meepraten. Gelukkig zitten er specialisten in de Ledenraad! Zowel vogelinhoudelijk als bijvoorbeeld op het gebied financiën. Die stellen de goede kritische vragen. Zo houden we Bestuur en Raad van Toezicht scherp.”

Waarom heb jij destijds verkiesbaar gesteld?

“Op het moment dat ik thuis als een dolle naar buiten rende om een kat weg te jagen, vroeg mijn vrouw: ‘Moet jij niet iets met Vogelbescherming gaan doen?’ Toen stond net in het blad de oproep om je te kandideren en heb ik er werk van gemaakt. In mijn eigen baan heb ik er wat minder mee te maken, maar op deze manier kan ik een kleine bijdrage leveren aan het beschermen van vogels en natuurbescherming in z’n algemeenheid. Daar gaat mijn hart ook naar uit.”

Geef de Ledenraad mandaat!

Elke lente kunnen de leden van Vogelbescherming hun vertegenwoordigers kiezen voor de Ledenraad. Met uw stem geeft u de Ledenraad mandaat. Stemmen kan tot 15 mei. De stemming is gesloten.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Onze missie

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.

Bekijk hier onze missie en visie