Navigatie overslaan
Alle berichten

Trekvogels als zomertortel en wielewaal beter beschermd

Geplaatst op 10 december 2014

Goed nieuws voor trekvogels als de zomertortel, gekraagde roodstaart en wielewaal. Afgelopen maand aanvaardden de 120 landen van de Conventie voor Bescherming van Migrerende Diersoorten  het ‘Actieplan voor Afrikaans-Euraziatische landvogels’.

Meer dan vier jaar hebben Vogelbescherming Nederland en BirdLife International zich ingezet om dit ‘African Eurasian Migratory Landbirds Action Plan’ aanvaard te krijgen. Een geweldig succes, want ‘landvogels’ als de zomertortel worden zwaar bedreigd en kunnen elke vorm van bescherming hard gebruiken.

Actieplan met concrete maatregelen

Samen met overheden en onderzoekers hebben Vogelbescherming en BirdLife dit plan uitgewerkt. Ook ervaringen uit het Vogelbescherming-project ‘Living on the Edge’ zijn in het plan verwerkt. Bernd de Bruijn die namens Vogelbescherming aan het actieplan heeft gewerkt, is heel blij met het resultaat: “Er waren al wel verdragen voor water- en roofvogels, maar de grote groep landvogels waaronder bijvoorbeeld zomertortel, gekraagde roodstaart, wielewaal, koekoek en grauwe klauwier vallen, viel tot nu buiten de boot. We hebben er vier jaar keihard aan gewerkt en het resultaat mag er zijn. Meer dan 400 landvogel-soorten worden nu beter beschermd. Het actieplan bevat concrete maatregelen, onder meer gericht op landgebruik, jacht en vangst, waarmee overheden aan de slag kunnen. BirdLife partners langs de hele trekroute zullen landen waar nodig helpen herinneren, en adviseren bij de uitvoering.”

Nederland helpt de kanoet

Ander goed nieuws op de conventie was er voor de kanoet. Elke drie jaar zal Nederland aan de Conventie rapporteren hoe het met de trends en bescherming van de wereldpopulatie gaat. Bernd de Bruijn: “Mooi dat Nederland zich inzet voor deze bijzondere wadvogel. De Nederlandse Waddenzee is heel belangrijk voor kanoeten en daarom past het ook bij Nederland om deze prachtvogel extra te willen beschermen.”