Navigatie overslaan
grutto versus kievit / Kees Willemstein Alle berichten

Tip 1: probeer ook te genieten

Geplaatst op 8 april 2019

Deze aparte foto van de maand - een grutto bovenop een kievit - werd gemaakt door Kees Willemstein. Weet hij wat hier aan de hand is? En heeft hij naast die goede tips ook nog grappige anekdotes?

Wat een aparte foto, wat is hier aan de hand?

“Het lijkt net of de grutto de verkeerde partner heeft gevonden, maar ik denk eerder dat hij dat paaltje wilde opeisen: ‘en als je er niet afgaat ga ik gewoon op je rug staan!’ Of, misschien wilde de grutto gewoon op een paaltje landen en zag hij de kievit te laat (die heeft beste een paalkleur van bovenaf). Dan was het voor beiden een spannende verrassing.”

“De foto is gemaakt vanuit de hut bij Vogelplas Starrevaart in Leidschendam, daar kijk je op een eilandje. Er staan veel palen in het water, waar vaak kieviten of grutto’s op zitten.”

Kees Willemstein Kees Willemstein

Heb je iets speciaals met één van deze soorten?

“Ik vind de grutto een fantastische vogel. Als ze weer arriveren is voor mij het voorjaar op komst. Kieviten zijn ook prachtig. Alleen al die kleur als de zon op ze schijnt! Spectaculair. Ik heb dus best wat met ze, maar de ijsvogel, die staat bij mij op nummer 1.”

Wat is je meest bijzondere vogel-ervaring?

“Ja, dat is lastig, er zijn zoveel bijzondere ervaringen. Elke keer als je een aparte gebeurtenis meemaakt, zoals op deze foto: geweldig. Bijvoorbeeld als een sperwer vlak voor je neus een half uur zit te badderen. Of een ijsvogel met een kikker als prooi. Of een kwak die het water induikt voor een visje en je ziet het visje een stukje verderop omhoog springen. Zo kan ik nog heel lang doorgaan…”

Hoe is jouw passie voor vogels ontstaan?

“Toen ik een keer bij toeval in een vogelhut terechtkwam en voor mijn neus een ijsvogel zag landen was ik verkocht. Vele jaren later is die koorts nog steeds niet voorbij. Ik ben een fanatieke vogelfotograaf en vogelaar, ik ben echt gek op vogels. Maar komt er een vosje voorbij, dan maak ik ook zeer zeker foto’s.

ijsvogel / Kees Willemstein ijsvogel / Kees Willemstein

Ga je vaak op pad met de camera?

“Meestal ga ik op pad bij mij in de buurt - rond Zoetermeer - maar soms ga ik naar Overijsel of andere provincies. Ook als ik op vakantie ga, vergezellen mijn camera en telelens mij. Zelfs toen ik in Israël was. Dan loop ik gerust twee uur om op de plek te komen waar ik wil zijn.”

Wat is jouw tip voor andere vogelfotografen?

“Tip één: probeer tijdens het fotograferen ook te genieten van de vogels om je heen. Tip twee: neem de rust met fotograferen als er iets voor je lens komt. Beweeg niet gelijk je lens in je enthousiasme, want dan zijn de vogels vaak weg. Dus; rustig laten zitten, dan rustig klikken.”

Tip twee: neem de rust met fotograferen als er iets voor je lens komt.

Heb je nog een grappige anekdote?

“Nou, één die vooral achteraf lachen was, maar op het moment zelf erg frustrerend. Ik wilde eens een ijsvogel fotograferen en zat al een paar uur te wachten. Eindelijk hoorde ik de verlossende kreet, de ijsvogel kwam eraan, hij scheurde de hoek om en… ging bovenop de hut zitten. Ik hoorde hem af en toe heen en weer trippelen en na een half uurtje verdween hij weer razendsnel uit het zicht. Dan zit je daar, je kan hem bijna aanraken, maar je ziet hem niet en maakt uiteindelijk geen enkele foto. Gelukkig is het daarna nog vele malen goed gekomen.”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels