Navigatie overslaan
Grutto / Marcel Telman Alle berichten

Foto van de maand: grutto

Geplaatst op 11 juli 2023

Marcel Telman maakte met de foto van de grutto die bijna landt op een paal de Foto van de maand juni. Een klassiek beeld, nét iets anders.
Marcel Setelman Marcel Setelman

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

“Deze foto heb ik vlak bij huis gemaakt in de polder tussen Avenhorn en Purmerend. Mijn beste vriend Gerard rijdt veel op zijn racefiets door de polder en had daar twee lepelaars gespot. Hij weet dat ik gek ben van vogelfotografie en meldt mij dit soort waarnemingen direct. Eenmaal ter plaatse bleken de lepelaars inmiddels gevlogen, in plaats daarvan werd ik getrakteerd op een weiland vol met grutto’s.”

Heb je iets speciaals met grutto’s?

“Als kind van de polder en dus opgegroeid tussen de weilanden heb ik uiteraard een zwak voor grutto’s.”

Wat is je favoriete vogel?

“Eigenlijk vind ik alle vogels leuk. Ook de veel voorkomende soorten dicht bij huis. Maar het mooist vind ik vogels in de vlucht.”

Fotografeer je al lang?

“Ooit in mijn jonge jaren, in het analoge tijdperk, had ik een mooie Minolta spiegelreflexcamera. Een hoek van de zolder was ingericht als donkere kamer. De magie van een foto ontwikkelen vond ik prachtig. Dit ging allemaal in zwart-wit. Jarenlang heeft het fotograferen op een laag pitje gestaan en maakte ik alleen nog ‘familiekiekjes’. Sinds 3 jaar ben ik echt weer intensief aan het fotograferen geslagen.”

Blauwe reiger / Marcel Setelman Blauwe reiger / Marcel Setelman

Hoe is je passie voor vogelfotografie ontstaan?

“We zijn al jaren lid van Vogelbescherming. Vogels hebben de laatste jaren steeds meer mijn interesse. Vliegende vogels, vooral zwevende roofvogels in de lucht, vind ik ronduit fascinerend. Daarbij is het fotograferen van vliegende vogels ook nog eens een grote uitdaging. Als dat dan af en toe lukt is dat echt gaaf.”

Focus je je alleen op vogels of fotografeer je ook andere dieren of dingen?

“Ik zie mijzelf als een natuurfotograaf met een voorkeur voor vogels. Ik vind het heerlijk om in de vroege ochtend op pad te gaan. Lekker buiten genieten van de ontwakende natuur. Als ik dan één foto schiet die de moeite van het bewaren waard is, is de missie geslaagd. Een foto is voor mij geslaagd als het de mensen bij het bekijken ervan doet beseffen hoe mooi de natuur om ons heen eigenlijk is en dat we die moeten koesteren en beschermen.”

Grutto / Marcel Telman Grutto / Marcel Telman

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“Mijn meest bijzondere ervaring was een ongelofelijke ‘lucky shot’ Ik had mijn fotografiehobby net weer opgepakt. Met mijn nieuwe camera liep ik langs een brede rietkraag en hoorde een merkwaardig geluid. Ik zag een mooie vogel tussen het riet me roerloos aanstaren. Snel schoot ik een paar foto’s. Haast bleek achteraf echter niet nodig. Deze vogel bleef heel rustig zitten en vertrouwde volledig op haar schutkleuren. Thuis sloeg ik er een vogelboek op na. Het bleek een roerdomp te zijn. Je hoort haar vaker maar ziet haar slechts zelden.”

Roerdomp / Marcel Setelman Roerdomp / Marcel Setelman

Ben je ook vogelaar?

“Zeker niet. Ik heb vogels altijd al leuk gevonden maar heb bij lange na niet de kennis van de gemiddelde vogelaar. Vooral de combinatie vogels en fotografie vind ik heel leuk.”

Ga je vaak op pad om te fotograferen?

“Ik probeer zeker een paar keer per week op pad te gaan. Thuis ligt mijn fototoestel nooit ver weg.”

Blauwe reiger / Marcel Setelman Blauwe reiger / Marcel Setelman

Heb je tenslotte een goede vogelfototip?

“Allereerst, uiteraard, geniet van het buiten in de natuur zijn. Probeer op te gaan in de omgeving. Als je rustig blijft gaan de meeste vogels op een gegeven moment gewoon weer over tot de orde van de dag. En heb je een moderne lichtgevoelige camera? Stel deze dan in op een zeer korte sluitertijd. Vogels zijn snel en bewegelijk.”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws