Navigatie overslaan
Grote barmsijs / Shutterstock Alle berichten

Tienduizenden barmsijzen in Nederland

Geplaatst op 22 november 2023

Na vijf jaar trekt er weer een heuse invasie van zowel kleine als grote barmsijzen door Nederland. Zowel aan de kust als in het midden van Nederland zijn ze met tientallen tegelijk te zien, meestal rondhangend bij berken of elzen. De grijzige vogels worden door een gebrek aan zaden in Scandinavië en Rusland deze kant opgedreven en zijn nu in Nederland te bewonderen. Het gaat om in totaal om vele duizenden vogels.

Van China naar Den Haag

De oorzaak van de grote schommelingen in aantallen barmsijzen ligt in het wisselende aanbod van voedsel in het hoge noorden, vooral zaad van berk en fijnspar. Bij voedselgebrek, al dan niet in combinatie met een goed broedseizoen met veel jonge vogels, gaan barmsijzen op reis. Het zijn dan echte nomaden en er zijn haast ongelooflijke terugmeldingen bekend van geringde vogels. Zo werd een grote barmsijs die op 14 november 2004 werd geringd in Noordoost-China, op 13 november 2005 gevangen in Meyendel, bij Den Haag! Een andere grote barmsijs die geringd was in Michigan (VS) – want ook in Noord-Amerika broedt hij – werd een winter later gevangen bij Ochotsk in Siberië, 10.200 kilometer verder.

Kleine barmsijs / Koos Dansen Kleine barmsijs Kleine barmsijs / Koos Dansen

Herkenning

Barmsijzen trekken vaak op met putters en sijzen, die ook veel zaad van zwarte els eten. Heb je een groepje barmsijzen te pakken, dan loont het de moeite om te kijken naar de diverse soorten en kleden. Volwassen mannetjes hebben rood op de borst, de meeste vrouwtjes en jonge, eerstejaarsvogels niet. De kleine barmsijs is in vergelijking met de grote barmsijs wat kleiner en heeft veel warmbruine tinten op kop, flanken en onderstaartdekveren, vaak ook een bruinige vleugelstreep. Barmsijskenners hebben tussen de grote barmsijzen ook al enkele zeldzame witstuitbarmsijzen Acanthis hornemanni ontdekt, de Arctische barmsijs. Lees meer over de herkenning van grote, kleine en witstuitbarmsijs

Grote barmsijs / Shutterstock Grote barmsijs Grote barmsijs / Shutterstock

Bewonder ze zelf

Op veel plaatsen in Nederland zwerven al dagenlang groepen barmsijzen rond. Iedereen kan deze wereldreiziger zelf ontdekken door te zoeken op plekken met veel zwarte elzen. De barmsijzen wurmen met hun kleine snavels het zaad uit de elzenproppen, of eten uitgewaaid zaad op de grond. Naast zaad van zwarte els, is in grote bossen vooral zaad van lariks en berk favoriet. Daarnaast worden ook zaden van kruiden gegeten, zoals van diverse soorten melde. Een tip van Vogelbescherming: gebruik mijnvogelvinder.nl om ze bij jou in de buurt te ontdekken door te zoeken op kleine barmsijs of grote barmsijs. Of kijk op waarneming.nl.

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer