Navigatie overslaan
Vogels kijken Tuinvogeltelling / Janko van Beek Alle berichten

Tel vogels met de klas

Geplaatst op 10 januari 2019

Oproep aan alle leerkrachten! Help samen met de klas mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling aan het grootste natuuronderzoek in Nederland

Leuk en leerzaam! Tel als leerkracht met uw klas op vrijdag 25 januari mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Zet de voedertafel klaar op het schoolplein, hang een vetbol op en omcirkel de datum in uw agenda! Tel met de klas een half uurtje vogels, geef uw telling door aan Vogelbescherming en help zo mee met het grootste natuuronderzoek in Nederland: de Nationale Tuinvogeltelling. Kijk hier voor meer informatie.

Met 30 kinderen van groep 4 van de G. J. van den Brinkschool schoolpleinvogels geteld. Het was weer een hele happening en de kinderen waren erg enthousiast!

Leerkracht over de telling vorig jaar

Vogelbescherming helpt u de vogels te herkennen

Vogels tellen is niet moeilijk. Speciaal voor alle leerkrachten zijn er lesbrieven en handleidingen om de telling voor te bereiden. Hiermee leert u kinderen vogels herkennen met behulp van zoekkaarten en het lesmateriaal. U zult merken dat ze enthousiast vogels in de tuin aanwijzen, op naam brengen en verhalen over de vogels vertellen.

Als u zich van tevoren inschrijft, krijgt u de tips en alle spelregels automatisch per mail. Zo bent u helemaal goed voorbereid. U kunt zich inschrijven op www.tuinvogeltelling.nl/voor-scholen.

Hoe werkt het?

Tel op vrijdag 25 januari gedurende een half uur de vogels op het schoolplein of omgeving. Heeft u geen tijd op 25 januari, dan kan het ook eerder en geeft u de resultaten door op de 25e.
Overvliegende vogels telt u niet mee. Tel het maximum aantal vogels per soort dat u tegelijk ziet. Dus: ziet u eerst 3 koolmezen tegelijk en later 2 tegelijk? Geef dan door: 3 koolmezen.
Geef uw telling door via www.tuinvogeltelling.nl of via de app Tuinvogels (Android en iPhone). U kunt uw telling tot uiterlijk maandag 29 januari 12.00 uur doorgeven.

Het was een bijzondere ervaring voor de kinderen. Leuk om te zien hoe ze eens op een andere manier met de natuur bezig zijn geweest! Voor herhaling vatbaar!

Leerkracht over de telling vorig jaar

Groene schoolpleinen

Het groen van tuinen en schoolpleinen is van levensbelang zijn voor veel vogels in de winter. Vooral in strengere winters vinden ze er hun voedsel. Alle tuinen en schoolpleinen in Nederland samen vormen samen een enorme oppervlakte. Als tuinen en schoolpleinen groen en divers zijn ingericht, dan helpen we de vogels. Ook goed voor vlinders, bijen, egels en alle andere dieren in onze omgeving.

Vogels op het schoolplein

Wil je het schoolplein groener en vogelvriendelijker inrichten? Vogelbescherming helpt met advies op maat van onze speciaal opgeleide Tuinvogelconsulenten. Vraag een tuinvogelconsulent in jouw omgeving om advies.

Vraag advies aan

Vogels Junior speciaal voor jou

Vogels Junior gaat over beesten, buiten en beschermen en is speciaal bedoeld voor jou! Je vindt er de mooiste foto’s, posters, gekke weetjes en nuttige informatie over dieren en het beschermen van natuur. 

Lees meer