Navigatie overslaan
Turkse tortel / Shutterstock Alle berichten

Tel de vogels in uw eigen buurt!

Geplaatst op 1 april 2021

Wilt u Sovon helpen met vogels tellen in de periode van april tot half juli bij u in de buurt? Meld u aan voor het Meetnet Urbane Soorten (MUS). Sovon zoekt nog tellers in een aantal steden en dorpen. Dankzij dit  weten netwerk van tellers weten we hoe het gaat met bijvoorbeeld gierzwaluwen, huismussen, koolmezen, merels en Turkse tortels.

Voor broedvogels in stedelijke omgeving

Met dank aan de tellers krijgen we een completer beeld van vogels die in Nederlandse steden en dorpen leven. Het MUS-project bestaat al sinds 2007. Hoe ouder de tellingen, hoe meer er te vergelijken valt en hoe duidelijker de trends te benoemen zijn. 

De MUS-tellingen leveren waardevolle informatie op over waar bijvoorbeeld gierzwaluwen, Turkse tortels, huismussen, koolmezen en merels in de Nederlandse steden en dorpen voorkomen. Omdat er al heel wat achtereenvolgende jaren is geteld, ontdekken we zo hoe vogels reageren op veranderingen bij bijvoorbeeld nieuwbouw in steden en in welke delen van steden en dorpen ze zich het liefst ophouden.

Huismus / Jouke Altenburg Huismus / Jouke Altenburg

Meedoen is eenvoudig

U hoeft geen doorgewinterde vogelaar te zijn om mee te doen. Wie de algemene stadsvogelsoorten herkent en zin heeft om in de lente drie keer op pad te gaan. Een telronde duurt ongeveer 1,5 uur. Alle vogels die op bepaalde telpunten te horen zijn, worden genoteerd. Koolmezen, merels, huismussen, houtduiven en nog veel meer. De telmomenten kiest u zelf maar moeten aan de volgende criteria voldoen:

  • Twee maal tussen half uur voor zonsopgang en twee uren erna: (a) tussen 1 en 30 april, en (b) tussen 15 mei en 15 juni.
  • Eénmaal in de avonduren: tussen 15 juni en 15 juli.

Zie voor meer info de handleiding.  

Gratis Webinar vogelgeluiden

Even de kennis van vogelgeluiden opfrissen? Bekijk hier een gratis online workshop van Sovon. In deze workshop worden tips en ezelsbruggetjes gedeeld om geluiden van de algemeenste vogelsoorten in stad en dorp te onderscheiden.

Enthousiast geworden? Kijk hier voor meer informatie, tips en om uw eigen telgebied te claimen. Dankzij uw hulp weten we hoe het gaat met vogels in onze steden en dorpen!

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's

Vogels in de stad

Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.

Doe iets voor de vogels in de stad