Navigatie overslaan
Rosse franjepoot / Shutterstock Alle berichten

Spitsbergen. De perfecte vogel

Geplaatst op 9 augustus 2023

Onze vogelguru Matthias vertelde ons dat dit echt een dag voor vogelaars zou kunnen worden. We gaan namelijk naar een meer toe en waar water is, zijn vogels. Zeker nu er nog veel ijs ligt. Er is namelijk nog één vogel die we missen op het lijstje en dat is de Rosse franjepoot. Bij deze vogel heeft, in tegenstelling tot de meeste vogels, het vrouwtje een veel fraaier kleed dan het mannetje. Ook neemt het mannetje het broeden op zich en zorgt hij voor de kleintjes als die eenmaal uit het ei zijn. Het vrouwtje zorgt voor het eten. Een hele geëmancipeerde vogelsoort zou je kunnen zeggen. Maar ook schijnen er kleinste jagers te zijn; de meest perfect vogel volgens Arjan. Wat hij daar mee bedoelt hoor je in deze aflevering. De Spitsbergen special is mede mogelijk gemaakt door de buitenexperts van Bever.nl.

Podcastserie: De Vogelspotcast

De eerste afleveringen van de Vogelspotcast zorgde er voor dat Nederland wat vaker omhoogkijkt. Wereldrecordhouder vogelspotten Arjan Dwarshuis (37) neemt zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen (35) mee op vogelexcursie om zijn passie voor vogels en de prachtige Nederlandse natuur over te brengen. Zij bereikten hoge noteringen in de podcasthitlijsten en veel nieuwe vogelaars! In elk seizoen kun je, zoals je van Arjan en Gisbert gewend bent, elke week nieuwe vogels leren kennen, terwijl Arjan en Gisbert op nieuwe plekken naar prachtige vogels op zoek gaan.

Steun vogels en natuur

Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?

Ja, ik help vogels en natuur

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts