Navigatie overslaan
Ballonnen / Shutterstock Alle berichten

‘Schrijf die ballon af’

Geplaatst op 12 april 2018

Helpt u om gemeenten te overtuigen dat het ook feest kan zijn zonder ballonnen op te laten? Veel van die ballonnen komen namelijk in de natuur terecht en dat is slecht voor vogels, zeedieren en het milieu. Daarom organiseert Stichting De Noordzee een schrijfactie tegen ballonnen oplaten. Goed initiatief vindt Vogelbescherming!

Sterven van honger

Ballonnen oplaten is geen feest voor vogels en andere dieren; die kunnen ballonresten aanzien voor voedsel en ze opeten (ook afbreekbare resten!). Als die hun maag of darmen verstoppen, sterven ze van de honger. Verder raken vogels vaak verstrikt in linten en touwtjes van ballonnen en kunnen ze minder goed voedsel zoeken of nare snijwonden oplopen. Daarbij komt nog het zwerfafval dat leidt tot milieuvervuiling.

Jan van gent Bron: dieballongaatnietop.nl Jan van gent

Veel manieren om feest te vieren

Hoe vaak dieren dood gaan of pijn lijden door afval van ballonnen is onmogelijk te zeggen, maar het gebeurt. Genoeg reden om te zoeken naar andere manieren om feest te vieren. Simpel: ballonnen ophangen en na afloop gewoon weer opruimen! Ze hoeven toch niet allemaal de lucht en de natuur in? Een kleine opoffering om groot leed te voorkomen.

Andere feestelijke alternatieven die we tegenkwamen: bellen blazen, lampionoptochten, feesttoeters en fluitjes, wapperen met linten of pomponnetjes of gekleurde piñata’s stukslaan met kleine cadeautjes erin.

Bron: dieballongaatnietop.nl

Doet u mee met de actie?

Om veel dierenleed te voorkomen, gaan vrijwilligers op zondag 15 april op het strand in Scheveningen kaarten schrijven om gemeenten te vragen te stoppen met grootschalige ballon-oplatingen, zoals op Koningsdag. Meldt u hier aan als u meedoet met de actie ‘Schrijf die ballon af’. U bent welkom tussen 12.00 en 16.00 uur.

Die ballon gaat niet op!

De Plastic Soup Foundation, Stichting de Noordzee en Vereniging Kust & Zee hebben verder het initiatief genomen voor de website Die-Ballon-Gaat-Niet-Op. Hier vindt u uitgebreide, onderbouwde informatie over de kwalijke gevolgen van het oplaten van ballonnen. Let wel, sommige foto’s op deze website zijn nog schokkender dan hierboven. Vogelbescherming is een van de partners en ondersteunt het initiatief volmondig.

Ballonnen-leed voorkomen

U kunt meedoen met de schrijfactie, maar ook zelf stappen nemen om ballonnen-leed voorkomen. Vaak is een telefoontje of e-mail naar de organisatie of gemeente al voldoende. U kunt daarbij verwijzen naar www.dieballongaatnietop.nl. Om het wat makkelijker te maken, staan er ook voorbeeldbrieven. En dat werkt: een flink aantal gemeenten heeft al een ontmoedigingsbeleid voor het massaal oplaten van ballonnen. Nu maar hopen dat de schrijfactie nog meer gemeenten over de streep trekt!