Navigatie overslaan
Boomkruiper / Sacha Bijkerk Alle berichten

Sacha Bijkerk maakte de foto van de maand

Geplaatst op 9 maart 2017

Via onze vogelgalerij kregen we van Sacha Bijkerk een fraaie plaat opgestuurd van een boomkruiper. Dit zoekplaatje is onze foto van de maand. Sacha vertelt het verhaal achter de foto. 

Dagje uit naar een fotohut

“Sinds vier jaar heb ik mijn echte passie voor vogelfotografie ontwikkeld. Ik heb toen een workshop gevolgd en raakte daardoor nóg enthousiaster. Daarmee heb ik ook mijn zus aangestoken en sinds een aantal jaar trekken we er samen op uit. Dan gaan we de natuur in, of huren een vogelhut. Zo’n vogelhut vind ik echt een dagje uit. Vaak is er de gehele dag vertier voor je ogen en daar geniet ik enorm van.”

Geluksgevoel

“Het is altijd een verrassing welke vogels je tegenkomt als je naar buiten gaat en het is óók altijd weer een uitdaging om de vogel te fotograferen. Daarmee bezig geeft mij een geluksgevoel. Het moment vind ik eigenlijk belangrijker dan de foto.

Ik houd van alle vogels en hun gedrag, ook van huismussen en roodborsten. Ik ga niet speciaal op soorten jagen als er ergens iets is waargenomen ergens in Nederland. Roofvogels en ijsvogels intrigeren me overigens wel, maar vooral omdat die extra uitdagend zijn om goed te kunnen observeren en te fotograferen.

Als we naar buiten gaan, neem ik altijd mijn camera mee. Als ik thuis ben, staat hij gericht op de tuin voor als er een vogel langskomt. Helaas hebben we nu veel jonge katten in de buurt, waardoor ik nog maar weinig vogels in de tuin zie.”

Toen we de sperwer zagen, hadden we nog meer respect voor de schutkleuren van de boomkruiper. Het heeft minuten geduurd voordat de boomkruiper weer durfde te bewegen, nadat de sperwer wegvloog.

Boomkruiper doodstil

“De foto van de boomkruiper is gemaakt in de fotohut in de Alblasserwaard. Deze soort was er nog niet eerder waargenomen. Eerst vloog hij van de ene naar de andere boom, maar op een gegeven moment bleef hij doodstil tegen de boom geplakt zitten. Het duurde enkele minuten voordat we door hadden dat er een sperwer voor de hut zat, zo waren we gefocust op de boomkruiper. Toen we de sperwer zagen, hadden we nog meer respect voor de schutkleuren van de boomkruiper. Het heeft minuten geduurd voordat de boomkruiper weer durfde te bewegen, nadat de sperwer wegvloog. Bijzonder om mee te maken!”

Fotohutten

De hoofdredacteur van Vogels, Hans Peeters, maakt een rondreis door Nederland, op zoek naar de beste vogelfotohut. Volg hem op zijn roadtrip langs de mooiste plekken.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels Digitaal

Optiekspecialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van
Vogelbescherming.

Bekijk onze optiek