Navigatie overslaan
Alle berichten

Rutte roept op tot actie voor biodiversiteit

Geplaatst op 1 oktober 2020

Op 30 september sprak de minister-president de Verenigde Naties toe over biodiversiteit. Opvallend is dat Rutte’s videotoespraak zich richtte op de kansen voor natuurherstel en de noodzaak om landbouw, economie en de financiële sectoren te hervormen. “Het is tijd voor actie!” Vogelbescherming is blij met de uitspraken van de minister-president.

Als positieve voorbeelden van natuurherstel noemt premier Rutte het ontstaan van de Marker Wadden en het herstel van koraal in de Nederlandse Cariben. Maar om het verlies van biodiversiteit en de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, wijst hij ook op het belang van veranderingen in de landbouw.

Rutte: “Na tientallen jaren de productiviteit op één te hebben gezet, gebruiken we nu onze ervaring om over te stappen op kringlooplandbouw. Om de sector economisch én ecologisch duurzaam te maken voor de toekomst.”

Effect op natuur doorberekenen: goed idee

Maar er moet meer veranderen. “Ook de financiële sector kan helpen een drijvende kracht te zijn voor positieve verandering, biodiversiteit en de effecten van klimaatverandering. (...) We brengen de financiële risico’s in kaart die het gevolg zijn van het verlies aan natuur.”

Als dat zou betekenen dat de effecten op natuur en milieu daadwerkelijk onderdeel worden van prijsbepaling en verdienmodellen, zouden we een grote stap verder zijn, zo vindt Vogelbescherming.

Al heel lang de hoogste tijd...

Vogelbescherming is blij met de uitspraken van onze minister-president. Het is namelijk al heel lang de hoogste tijd voor actie!

Natuurbeschermingsorganisaties kunnen veel doen. Maar als het grootste deel van de Nederlandse landbouw en de economie niet wezenlijk veranderen, blijft het dweilen met de kraan open. Bovendien staan we in Nederland de komende tijd voor grote uitdagingen, zoals de energietransitie, de weerbaarheid tegen klimaatverandering en het realiseren van meer woningen. Het is belangrijk dat we juist daarom rekening houden met natuur en biodiversiteit.

Wij roepen premier Rutte en zijn kabinet op om in eigen land én over de grens zijn hoopvolle woorden om te zetten in daden.

Nieuws over boerenlandvogels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over weide- en akkervogels en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer