Navigatie overslaan
Koolmees op nestkast / Shutterstock Alle berichten
Koolmees op nestkast / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Run op mezennestkasten

Geplaatst op 7 oktober 2019

Sinds bekend is dat mezen eikenprocessierupsen eten, gaan de nestkasten voor kool- of pimpelmezen als warme broodjes over de toonbank. Goed! Maar, alleen een nestkast is niet genoeg voor een gezond ecosysteem en afname van de eikenprocessierups…
cluster met eikenprocessierupsen / shutterstock Eikenprocessierupsen cluster met eikenprocessierupsen / shutterstock

Krabben, verkoelende crème smeren, op vakantie gaan vol rode jeukbulten; weet u het nog? Afgelopen zomer stond in het teken van de eikenprocessierups. Gemeenten werden ter verantwoording geroepen: er moest wat gebeuren, want de volksgezondheid was in het geding. Grijp niet naar de gifspuit, was meteen het advies van Vogelbescherming, maar zet juist in op natuurlijke vijanden en een gezond ecosysteem. Dat is op de lange termijn een betere en duurzamere oplossing.

Onderzoek: 80% minder nesten van eikenprocessierupsen

Inmiddels is in het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ onderzocht of het inzetten van natuurlijke vijanden echt werkt en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Natuurlijk, het gaat om een klein aantal proeflocaties en het experiment loopt pas kort, maar toch stemt dit hoopvol. Maar liefst 80% minder nesten van eikenprocessierupsen door het helpen van kool- en pimpelmezen en roofinsecten zoals sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen.

Die hulp bestaat onder meer uit het gezond maken of houden van hun leefgebied en het aanpassen van het maaibeleid. Maar ook door het aanbieden van nestplaatsen (nestkastjes).

Koolmees met mos / Janet Bos Fotogalerij Dit is zo'n houtbetonnen nestkast die nu op veel plaatsen is uitverkocht. Koolmees met mos / Janet Bos Fotogalerij

Houtbetonnen nestkasten voor mezen uitverkocht

Dat aanbieden van nestkastjes hebben we geweten bij Vogelbescherming. Het lijkt of er geen mens of gemeente meer is die er geen heeft gekocht. Vooral de houtbetonnen variant voor kool- en pimpelmezen gaat hard en is nu zowaar zelfs uitverkocht! Wees gerust; de productie loopt op volle toeren om dat zo snel mogelijk te veranderen. Er zijn nog wel houten nestkasten, dus bent u van plan er één te kopen? Wees er dan snel bij!

De mezen zijn gelukkig niet kieskeurig...
en ook blij met een kasteel of brievenbus.

Gezond ecosysteem

Vogelbescherming is ontzettend blij met deze ontwikkeling, omdat onze raad blijkbaar ter harte wordt genomen. Maar, een kleine kanttekening: alleen een nestkast ophangen gaat het hem niet doen. Er moet meer gebeuren voor een gezond ecosysteem en de afname van de eikenprocessierups.

Verschillende bloeiende soorten

Kool- en pimpelmezen (en andere rups etende vogels) hebben namelijk niet alleen nestkasten nodig, maar ook dichte of stekelige struiken, bomen of hagen om zich veilig te verschuilen. En, natuurlijk, voedsel. Dat vinden ze in vogelvriendelijk ingerichte tuinen, gemeenteparken en - plantsoenen, bermen enzovoort. Hier staat een lijst met vogelvriendelijke beplanting, maar waar het op neer komt is: zaai of plant zoveel mogelijk verschillende inheemse, bloeiende soorten voor een rijkdom aan insecten en zaden.

Tuin herfst /  Unsplash Zaai of plant zoveel mogelijk verschillende bloeiende soorten voor een rijkdom aan insecten en zaden. Tuin herfst / Unsplash

Kenniscentrum Eikenprocessierups

Neem voor meer informatie over de roofinsecten en de ervaringen uit het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ contact op met het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Zo komt langzaamaan die rupsensituatie hopelijk onder controle. Heb vertrouwen in de natuurlijke bestrijding, maar gun het tijd.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Een keur aan nestkasten

Veel vogels kun je helpen met een nestkast. Elke soort heeft eigen woonwensen. Waar en hoe je de nestkast ophangt, is belangrijk, net als het type kast. Koop 'm bij Vogelbescherming, dan steun je ook ons werk.

naar de webshop