Navigatie overslaan
Insect vlinder / Pixabay Alle berichten

Roep gemeenten op biodiversiteit in te zetten in bestrijding eikenprocessierups

Geplaatst op 15 juli 2019

Vogelbescherming roept iedereen op zijn gemeente deze brief te sturen met daarin de oproep te investeren in biodiversiteit om zo de eikenprocessierups te bestrijden. Door te investeren in de natuurlijke vijanden ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Gebruik de brief van Vogelbescherming, waarin staat beschreven hoe dat kan.

De eikenprocessierupsen zorgden ook dit jaar weer voor veel overlast, dat zal de komende jaren niet anders zijn. Bestrijding van de eikenprocessierups met gif en tot op zekere hoogte ook de stofzuiger is een heilloze weg. Het nadeel van gif is dat het ook veel andere rupsen en insecten doodt. Door te investeren in de natuurlijke vijanden, zoals het ophangen van nestkasten voor koolmezen en het planten van inheemse struiken voor insecten, ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Door nu te investeren in biodiversiteit zal de komende jaren de overlast minder worden.

Download brief aan gemeenten

Vogelbescherming hoopt dat goed voorbeeld goed doet volgen en roept daarom iedereen op de brief te sturen aan zijn gemeente. U kunt de brief hier downloaden.   

Veelbelovende experimenten

Verschillende gemeenten experimenteren inmiddels met het inzetten van natuurlijke vijanden in de strijd tegen de eikenprocessierups. De eerste resultaten zijn veelbelovend: er worden minder eikenprocessierupsen gemeld. Bovendien worden de gemeenten er ook nog eens mooier door.

Koolmees met rups / Shutterstock Koolmees met rups / Shutterstock

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck