Navigatie overslaan
Vogelhuisakkoord Utrecht / Ruud van Beusekom Alle berichten

Raadsleden: Utrecht moet vogelvriendelijk worden

Geplaatst op 4 februari 2022

Utrecht moet een vogelvriendelijke stad worden. Raadsleden en kandidaat-raadsleden van acht partijen verbonden zich aan die ambitie door het ‘Vogelhuisakkoord’ te ondertekenen. Dat deden ze tijdens een werkbezoek aan de wijk Leidsche Rijn, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met Natuurplatform Leidsche Rijn en Utrecht Natuurlijk.

Meer kansen voor groen

Utrecht is al een redelijk groene stad, maar er is nog veel meer mogelijk. Dat bleek tijdens de fietstocht die de raadsleden maakten door Leidsche Rijn, samen met deskundigen van onder meer Vogelbescherming. Ze zagen daar veel groene ruimte die eenzijdig is ingericht met vooral gras, maar ook aantrekkelijk ingerichte openbare ruimte. Door groene ruimte in te richten en op een natuurvriendelijke manier te beheren, ontstaat er meer biodiversiteit. Ook met natuurinclusief bouwen valt veel winst te behalen. Door bij nieuwbouw en renovatie rekening te houden met gebouwbewonende vogels en vleermuizen, behouden deze dieren een plek in de stad.

Fijn voor de Utrechters

Daarmee wordt de stad ook een stuk aantrekkelijker voor Utrechters. Natuur in de stad is bovendien ook heel goed voor het welzijn en de gezondheid van de bewoners, vertelde gedragswetenschapper Jolanda Maas. Want wie wordt er niet blij van het gezang van een merel? Het groen geeft koelte in de zomer en vangt overvloedige regen op. En kinderen spelen het liefst in de natuur. 

Vogelhuisakkoord

Raadsleden van GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, D66, SP, CU, CDA en Stadsbelang Utrecht scharen zich achter deze groene ambitie door het Vogelhuisakkoord te ondertekenen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart zullen zij zich hard gaan maken voor een stad die nog aantrekkelijker is voor mensen én vogels.

Het werkbezoek en het Vogelhuisakkoord zijn een initiatief van Vogelbescherming Nederland. Daarmee vraagt de organisatie aandacht voor het belang van vogels en natuur tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Ondertekening Vogelhuisakkoord Utrecht Ondertekening Vogelhuisakkoord Utrecht

Gemeenteraadsverkiezingen belangrijk voor vogels en natuur

Op 16 maart 2022 vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats. Politieke partijen zijn al druk met de voorbereidingen. Beslissingen van gemeenten kunnen grote invloed hebben op vogels en natuur. Onze oproep is om de natuur te laten meetellen, zowel in het maken van plannen, als dadelijk in het stemhokje. Wat doen wij, en wat kunt u doen? Lees meer

Nieuws over boerenlandvogels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over weide- en akkervogels en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Checklist Vogelvriendelijk Bouwen

De Checklist Groen Bouwen biedt hulp bij effectief 'vergroenen'. We helpen iedereen op weg die zich bezig houdt met nieuwbouw, renovatie, projectontwikkeling of planvorming. Grote partijen, maar ook particulieren met een eigen huis.

Start de checklist