Navigatie overslaan
Huismus / Jouke Altenburg Alle berichten

Op = op

Geplaatst op 28 september 2017

Boomkwekers oogsten in deze periode wat afgelopen zomer is gekweekt. Overal in tuincentra circuleren nieuwe voorraadlijsten met een ruime keuze. Tip: het is nu de tijd om te kiezen uit een royaal aanbod planten voor vogels.

Op=op

Hoe dikwijls werd je niet teleurgesteld als je vol voorpret naar een tuinwinkel haastte? Jammer, krijg je dikwijls te horen in het voorjaar of in de zomer, die speciale struikjes zijn er nu even niet meer.

Niet het hele plantassortiment is jaarrond beschikbaar. Het moet eerst een volle zomer kunnen opgroeien van stekje of zaailing en worden vertroeteld door vakkundige kwekers. Aan het eind van de zomer stopt de groei en pas dan verhuizen ze alles naar de winkel. Geen slappe takjes meer maar stevig volgroeid, worden planten dan op transport gezet om onbeschadigd mee naar huis nemen. Maar als er niets meer bijgroeit raakt de hele voorraad aan het eind van de winter helemaal op.

Goede voorbereiding

Wilt u meer vogels in de tuin en een vogelvriendelijke beplanting in de tuin? Daarvoor is wat huiswerk nodig, of noem het voorpret. Eerst eens wat opsnuffelen en plaatjes bekijken, zodat er een boodschappenlijstje klaar ligt voordat u op pad gaat, of online een bestelling plaatst.

Vogelbescherming heeft hier richtlijnen en adviezen staan om u te helpen keuzes te maken. Het zijn niet de plantaardige klapstukken maar vaak meer bescheiden planten, bomen en struiken waar vogels iets mee kunnen. De vogels zijn straks de ‘kers op de taart’ in uw tuin met dergelijke beplanting. In de webshop van Vogelbescherming ziet u ook een selectie staan met puike vogelvriendelijke beplanting. Klik hier voor het overzicht.

Putter / Jouke Altenburg Putter / Jouke Altenburg Putter / Jouke Altenburg

Vollegrond

Hoewel de meeste planten in potten worden opgekweekt, is vollegrond kweek nog steeds heel gangbaar. Vooral inheemse gewassen groeien harder en beter met hun voeten in echte aardbolkorst. Die kunnen niet zomaar uit de grond, terwijl ze nog volop groeien. Verplanten zal moeten wachten totdat het blad gevallen is, of de verminderde verdamping dat toestaat. Zo is eind oktober dan de beste planttijd  aangebroken. Vanaf maart – april gaat de plant dan, eenmaal in uw tuin geplaatst, weer groeien.

Vrijheid blijheid

Elke tuin, groot of klein, blijft een afspiegeling van persoonlijke voorkeuren en die vrijheid is iedereen van harte gegund, want het stoort de vogels niet. Vogels zijn volstrekt ongevoelig voor modieuze pracht en praal of ander uiterlijk vertoon, het enige wat ze drijft is het oerprincipe van kan ik er van eten, in schuilen, in wonen? In elke tuin zijn daar meerdere plekjes voor in te ruimen.

Tuinarchitect Tom Brekelmans is een gepassioneerd vogelaar met meer dan 30 jaar ervaring met tuininrichting en andere buitenruimten. Zijn ontwerpen als tuinarchitect zijn meervoudig bekroond, onder meer met de Welstand Architectuurprijs. Jarenland schreef hij tuincolumns voor veel regionale dagbladen. Voor Vogelbescherming is hij vrijwillig Stadsvogeladviseur. Meer informatie via www.burobrekelmans.nl.

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck