Navigatie overslaan
drieteenstrandloper/ Annelies Vriens Fotogalerij Alle berichten

Ontdek en koester wadvogels met vernieuwde app

Geplaatst op 12 mei 2022

De app Wadvogels is niet alleen in een nieuw jasje gestoken, hij is ook gebruiksvriendelijker en geeft tips hoe je beter rekening kunt houden met de wadvogels. Want met de wadvogels gaat het niet goed en dat komt onder andere door (onbedoelde) menselijke verstoring.

Vanaf nu kunt u met behulp van de app in een handomdraai de vogels opzoeken die er te bewonderen zijn, goede vogelkijkplekken ontdekken, leren hoe de wadvogels zo min mogelijk te verstoren en meer!

“Met de app Wadvogels heb je altijd een wadvogelgids op zak mét tips om vogelverstoring tegen te gaan”, vertelt Floris van Hest, directeur van Vogelbescherming Nederland. “Het zijn voor ons vaak simpele handelingen die voor de vogels een wereld van verschil maken. Samen met de andere natuurorganisaties zetten we alles op alles om dit tussen de oren te krijgen bij Waddenliefhebbers, van bezoeker tot bewoner”.

App Wadvogels App Wadvogels

Van vogels herkennen tot getijdentabellen

De vernieuwde app bevat tips om vogels niet te verstoren. Zoals bijvoorbeeld afstand van ze houden als ze in grote groepen aan het rusten zijn (vooral bij hoogwater!) en de hond buiten de losloopgebieden aan de lijn houden. En op de aangegeven routes en paden blijven, want veel vogels broeden namelijk op de grond en hun nesten zijn buitengewoon goed gecamoufleerd.

De app heeft ook handige tools waarmee u door vragen te beantwoorden vogels kunt herkennen en live de getijden kunt zien. Ook geeft hij een overzicht van de vogelkijkplekken die het Waddengebied rijk is. Neem eens een kijkje bij De Oerdblinkert op het hoogste duin van Ameland om jagende kiekendieven te zien of de prachtige vogelkijkhut Sylkajút in National Park Lauwersmeer.

‘Wadvogels’ is vanaf nu beschikbaar op vogelsvanhetwad.nl of in de app stores.

Samen sterk voor een gezonde wadvogelpopulatie

De app Wadvogels maakt deel uit van een meerjarig samenwerkingsinitiatief van negen natuurorganisaties die zich gezamenlijk inzetten voor gezonde wadvogelpopulaties onder de noemer ‘Wij&Wadvogels’. Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging zetten zich samen in voor het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij&Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies (Noord-Holland, Friesland en Groningen).

Gratis app Wadvogels

Miljoenen vogels maken gebruik van het Waddengebied. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je ze? Onze gratis app Wadvogels lost die problemen in één keer op.

Meer informatie en downloaden

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop