Navigatie overslaan
Tapuit/ Buiten-Beeld - Nico van Kappel Alle berichten

Nu dé tijd voor de tapuit

Geplaatst op 23 september 2016

Bij ons is ’t een heel zeldzaam beestje geworden: de tapuit. Maar wie nu in de duinen wandelt, kan er makkelijk tientallen tegenkomen. Het is de tijd van de vogeltrek en tapuiten – en andere soorten – uit Noord-Europa reizen via de kust naar het Zuiden. De Nederlandse duinen zijn nu een hotspot om van vogels te genieten!

Paapje en roodborsttapuit lijken op elkaar

De tapuiten worden vergezeld door een aantal andere kleine zangvogels, zoals de roodborsttapuit en het paapje. In een vogelgids staan al deze soorten dicht bij elkaar afgebeeld: ze lijken wel een beetje op elkaar. Dat geldt zéker voor het paapje en de roodborsttapuit: vrouwtjes en jongen van dit jaar zijn alleen voor wie heel goed kijkt uiteen te houden. (Check onze online vogelgids om meer te lezen over de verschillen.)

Holenbroeders zijn afhankelijk van konijnen

Tapuiten zijn holenbroeders en ze hebben het moeilijk in Nederland. Dat heeft verschillende oorzaken (problemen in de natuur zijn zelden simpel). Doordat er veel mest vanuit de lucht neerdaalt op de duinen, zijn die tegenwoordig veel ruiger begroeid dan vroeger. Tapuiten houden juist van korte, open plantengroei. Zandig, met duinviooltjes – u kunt zich er wel iets bij voorstellen. Geen struikgewas. Als holenbroeders zijn tapuiten afhankelijk van konijnen. Want zelf een hol graven, dat kunnen ze niet. Oude konijnenholen zijn de plekken waar ze van afhankelijk zijn en juist met het duinkonijn gaat het de laatste tijd niet best. Verschillende konijnenziekten, myxomatose en de virusziekte VHS, richtten een massaal sterven aan. Net als het weer wat beter lijkt te gaan, steekt een van de twee ziekten weer ergens de kop op. Al met al geen goed nieuws voor konijnen én tapuiten…

Toendra’s en hoogvlakten

Op de toendra’s en schraalbegroeide hoogvlakten van Noorwegen, Zweden en Finland, leven gelukkig nog veel tapuiten. Ze leven daar samen met goudplevieren, een enkele morinelplevier, blauwborsten even verderop in een laag wilgenbosje. Ze broeden daar vaak onder overhangende planten van een dwergstruikje of heideplant. Die vormen ook natuurlijke ‘holten’ waar tapuiten gebruik van maken. Want konijnen, die zijn ook daar dun gezaaid…

Kijktip

Langs de Nederlandse kust kunt u in tapuiten en verwante soorten in elk duingebied tegenkomen. De duinen van Voorne, of het Noordhollands Duinreservaat, zijn heel geschikte gebieden om in deze tijd van het jaar te bezoeken!

Meer informatie

Wadden-fan?

Wandelen door de duinen, op vogelkijktocht met de kinderen of wegdromen bij een zonsondergang... Op de Wadden beleeft u de natuur intens. Inspiratie voor activiteiten vindt u via de Waddenwebsite van Vogelbescherming en andere natuurorganisaties.

Vind inspiratie op beleefdewaddennatuur.nl

Red de tapuit

Vogelbescherming probeert de laatste broedgebieden van de tapuit te redden: op de kop van Noord-Holland, op de Waddeneilanden en in het Aekingerzand, op de grens van Drenthe en Friesland. Helpt u mee?

Geef voor de tapuit