Navigatie overslaan
Veldleeuwerik / Marc Guyt AGAMI Alle berichten

Nomineer een akkerbouwer voor de Gouden Leeuwerik

Geplaatst op 11 september 2023

Vogelbescherming is op zoek naar een nieuwe winnaar van de Gouden Leeuwerik: de prijs voor een akkerbouwer die zich met hart en ziel inzet voor de akkervogels op zijn of haar bedrijf. Je kunt nu kansmakers nomineren!

Boerenlandvogels als de grutto, patrijs en veldleeuwerik horen bij Nederland. Toch gaat het slecht met veel van deze soorten en dreigen ze op veel plekken zelfs te verdwijnen. Daarom wil Vogelbescherming Nederland deze soorten beschermen en extra aandacht besteden aan gebieden waar ze nog voorkomen. We doen dit samen met boeren die werken aan een natuurlijk landschap; waar naast voedselproductie ook ruimte is voor vogels, insecten en andere soorten.

Om onze waardering voor zulke koplopers te laten zien en ze een steuntje in de rug te geven reiken we jaarlijks twee prijzen uit: de Gouden Grutto voor een weidevogelboer en de Gouden Leeuwerik voor een akkervogelboer. De Gouden Grutto is dit voorjaar uitgereikt aan Bote en Astrid de Boer, nu is het tijd voor de Gouden Leeuwerik.

Nomineer een akkerbouwer die goed bezig is voor de vogels

Ken je een akkerbouwer die goed bezig is voor de vogels? Nomineer diegene dan voor de Gouden Leeuwerik! Dat doe je door een aantal vragen te beantwoorden die hier te vinden zijn. De nominaties kunnen tot uiterlijk 15 oktober gestuurd worden naar wessel.vanvliet@vogelbescherming.nl en bernard.dejong@vogelbescherming.nl. Het delen van deze oproep wordt erg gewaardeerd!

Patrijs / Vilda Patrijs / Vilda

De Gouden Leeuwerik

De Gouden Leeuwerik is vorig jaar voor het eerst uitgereikt, met gelijk een mooie winnaar: Peter Harry Mulder en Eline Ringelberg. Door deze prijs konden zij nog wat extra's doen voor 'hun' akkervogels. Dit najaar willen we de prijs graag weer uitreiken, en daarbij hebben we jouw hulp nodig. Nomineer een kansmaker: koplopers in de akkerbouw die bijvoorbeeld een deel van hun land braak leggen, wintervoedselveldjes inzaaien, (kilo)meters hagen aanplanten rond hun akkers, of allerlei andere maatregelen nemen. Op deze manier bieden ze allerlei soorten akkervogels voedsel en beschutting, en een plek om hun jongen groot te brengen. De prijs bestaat uit een fraaie wisseltrofee van, hoe kan het ook anders, een veldleeuwerik en een geldbedrag van 5.000,- euro, bedoeld om de biodiversiteit op het bedrijf verder te ondersteunen.

Vogelakker Haansplassen / Jules Bos Vogelakker Haansplassen / Jules Bos Vogelakker Haansplassen / Jules Bos
Akkerrand / Jules Bos Akkerrand / Jules Bos Akkerrand / Jules Bos

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer