Navigatie overslaan
Coverfoto boek / Marcel van Kammen Alle berichten
Coverfoto boek / Marcel van Kammen Arjan Berben

Door Arjan Berben
Medewerker Vogelbescherming

Nieuwe gids over Noord-Nederland voor natuurfotografen

Geplaatst op 5 augustus 2020

Bent u gegrepen door natuurfotografie? Dan is het natuurlijk heel handig om kijktips te krijgen van collega-liefhebbers die een bepaald gebied goed kennen. Dat is precies de kracht van het nieuwe boek ‘De Mooiste Fotolocaties, Noord-Nederland’ over Friesland, Groningen en Drenthe. Ook niet-fotografen vinden er boeiende mogelijkheden in voor uitstapjes.

Handige kaartjes

De ene kijktip is de andere niet. Soms is een tip niet precies genoeg, soms niet actueel genoeg. Maar bij de gids met ‘De mooiste Fotolocaties, Noord-Nederland’ krijg je echt waar voor je geld. Vers van de pers, dus met de actualiteit zit het wel goed en preciezer dan wat de makers van dit boek je voorschotelen, kan bijna niet.

Lezers worden voorzien van handige kaartjes, gps-locaties, tips over de beste tijdstippen en zoiets als handige parkeerplaatsen. Je krijgt er per gebied zelfs een makkelijke ID-code bij om te gebruiken op Waaneming.nl, zodat je kort tevoren kan controleren of een van je doelsoorten nog recent is waargenomen.

Schiermonnikoog / Johan van der Wielen Schiermonnikoog / Johan van der Wielen Schiermonnikoog / Johan van der Wielen

Monsterklus

Men streeft geen volledigheid na, maar toch passeren er in het boek maar liefst 160 gebieden en 650 locaties, zoals ook trots op het omslag staat. Het moet een monsterklus geweest zijn om samen te stellen, met ook nog eens 1500 foto’s om de verhalen en aanbevelingen te ondersteunen. Het boek is dus niet alleen praktisch en actueel, ook de hoeveelheid gepresenteerde informatie dwingt zeker bewondering af. Eerder verschenen er al dergelijke encyclopedische werken over Zuid- en Oost-Nederland.

Dit is geen boek voor eigenwijze mensen. Die gaan uiteraard lekker alles zelf uitzoeken. Maar als je bereid bent je open te stellen voor een advies heeft ‘De mooiste fotolocaties’ veel te bieden. Voor een hele reeks aan fotografen. Of je je nu bezig houdt met landschappen, met macro-fotografie, of met vogels, om maar een soortgroep te noemen.

De kenners van een gebied geven je in kort bestek behalve locatiegegevens óók tips over hoe je op die plek een mooie foto kan maken. Daar zitten vast adviezen tussen waar de wat meer gevorderde fotograaf al lang mee aan de slag is, maar ook die krijgt toch nog steeds locatie-specifieke aanbevelingen die de moeite waard zijn.

Sprookjesland

Blader je door dit boek, dan krijg je wel een enigszins vertekend beeld van ons land. (Noord-)Nederland lijkt wel een sprookjesland! Zoveel landschappelijk schoon en fraaie flora en fauna, vastgelegd gedurende een welhaast permanent ‘golden hour’. Fotografen die willen documenteren hoe Nederland wordt vernacheld, hebben hier niets aan.

Dat is de makers van dit boek uiteraard in het geheel niet aan te rekenen. Het doet wat het belooft: een overzicht geven van de mooiste plekken die er nog wel zijn. Je krijgt er, hoe dan ook, meteen zin van om eropuit te trekken, ook zonder fototoestel. Missie geslaagd dus.

Cover boek Mooiste fotolocaties Noord Nederland Cover boek Mooiste fotolocaties Noord Nederland

De Mooiste Fotolocaties, Noord-Nederland

  • ISBN 9789079588299
  • Prijs € 44,90
  • 368 pagina’s
  • Verkrijgbaar bij uw boekhandel en via de uitgever.

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer