Navigatie overslaan
Kraanvogeljong / Herman Feenstra
Alle berichten
Kraanvogeljong / Herman Feenstra Logo podcast Vogelpassie

Door Arjan Berben
Podcast Vogelpassie

Naar de kraantjes

Geplaatst op 20 december 2021

Fantastisch nieuws voor Veenhuizen. Dit gevangenisdorp kreeg de UNESCO Werelderfgoed-status. Slecht nieuws voor het nabijgelegen Natura 2000-gebied het Fochteloërveen, denkt WetlandWacht Herman Feenstra. Afgelopen jaar werd het gebied – vanwege de corona-lockdowns – al overlopen met recreanten. Als 'werelderfgoed' zal de regio nog vele honderdduizenden bezoekers extra aantrekken. Terwijl 'rust' een van de belangrijkste eigenschap van het Fochteloërveen was. De rust die ook zo essentieel is voor de aldaar broedende kraanvogel. In deze aflevering van Vogelpassie leidt Herman Feenstra ons rond in het gebied waar hij namens Vogelbescherming een oogje in het zeil houdt.

Bijna 25 jaar houdt Herman Feenstra namens Vogelbescherming ontwikkelingen in de gaten in het Fochteloërveen. Hij doet dat als WetlandWacht. Maar Herman is al veel langer actief in het gebied dat in Nederland onder vogelaars vooral bekend is dankzij de broedende kraanvogels.

Herman publiceerde recentelijk een mooi overzichtswerk over kraanvogels in Nederland. De perfecte aanleiding hem op te zoeken in 'zijn' gebied: het Fochteloërveen, een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. Maar er zijn zorgen om dat zo te houden, en niet alleen vanwege alle recreanten.

Een zorg van een geheel andere orde tijdens deze aflevering van Vogelpassie: gaat het ook lukken om de welhaast mythische kraanvogel waar te nemen...

Kraanvogels in Nederland

WetlandWacht Herman Feenstra schreef recentelijk een nieuw boek getiteld Kraanvogels in Nederland. De ondertitel van het boek is meteen de perfecte samenvatting van deze publicatie: ‘Een unieke maar kwetsbare ontwikkeling’.

Het boek Kraanvogels in Nederland is te bestellen via uw lokale boekhandel en via Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum

Het laatste nieuws over kraanvogels volgt u op Twitter via @kraanvogels en kijk ook op de speciale kraanvogel-website.

Podcast-serie: Vogelpassie

In deze podcast-serie gaat Arjan Berben - co-hoofdredacteur van Vogels - op stap met vogelbeschermers die hij bewondert. Wat zijn de drijfveren van deze mensen die net een stap verder gaan in het beschermen van vogels en natuur? Wat kunnen we van ze leren als we óók iets willen doen voor vogels, maar niet altijd weten hoe dat het beste kan? 

Redactie en interview: Arjan Berben
Opname, productie en regie: Gus Maussen 
Eindmontage en sound design: Frans de Rond
De tunes zijn ingesproken door: Jeannine Valeriano. 

WetlandWacht bij jou in de buurt

WetlandWachten van Vogelbescherming houden de belangrijkste wetlands van ons land nauwlettend in de gaten. Als er bedreigende ontwikkelingen zijn voor de natuur en vogels, komen ze direct in actie. Signaleer je zelf bedreigingen of wil je advies over natuurontwikkeling en de vogels in een wetland?

Neem contact op met een WetlandWacht

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts