Navigatie overslaan
Winkeloverzicht Alle berichten

Nieuwe druk: ANWB Vogelgids van Europa, dé vogelgids voor in het veld

Geplaatst op 22 augustus 2016

De nieuwe, 6e, druk van de ANWB Gids kunnen we van harte aanbevelen! Lees hieronder waarom we zo laaiend enthousiast zijn.

Zeer goede illustraties

Het tekenaars-trio Svensson, Mullarney en Zatterström levert al jaren puik werk af. Hun tekeningen zijn zeer gedetailleerd, hebben een natuurgetrouwe kleurstelling en zijn compleet. Daarmee bedoelen we dat elke soort ook in een of van zijn specifieke, herkenbare houdingen of vluchten is getekend. En veel in juveniele en /of winterkleed. Over het algemeen gaat vogels herkennen het beste op basis van (goede!) illustraties, want je hebt niet te maken met invloeden van licht zoals dat bij foto’s wel het geval kan zijn.

Tekst en beeld op 1 spread

Wat maar weinig gidsen hebben: de uitgebreide beschrijving inclusief verspreidingskaart van de vogelsoort, direct naast de pagina met illustraties. Je hoeft dus niet te bladeren om alles van één vogelsoort in een oogopslag te zien en te weten te komen.

Compleet en actueel

Alle Europese vogelsoorten zijn beschreven, inclusief de Noord-Afrikaanse, en vele dwaalgasten. In totaal 770 soorten, en dat is nog zonder éénmalig vermelde vogelsoorten in teksten etc. Ook in deze 6e druk kent weer de nodige updates van ondersoorten en splitsingen van soorten, zoals de atlasbergvink / rode Bergvink. De taxonomie staat nooit stil. Maar dat is wel vooral voor de meer fanatieke vogelaars relevant nieuws.

De korte kleine teksten en aanduidingen bij de illustraties vinden we erg waardevol, waardoor je gemakkelijk extra info over specifiek gedrag, omgeving of bijvoorbeeld kleur van verendek te weten komt. Hier zijn ook vaak specifieke verschillen aangegeven tussen op elkaar lijkende soorten, mocht je twijfelen!

Nadelen?

Deze gids heeft eerlijk gezegd maar weinig nadelen. De harde cover kan wellicht voor sommigen onhandig zijn, die reactie krijgen we zo nu en dan in onze winkel. Het bladert minder snel, als je de gids veel bij je hebt in het veld. En het is tenslotte een veldgids. En het maakt het boek ongetwijfeld wat duurder. Verder zou een Nederlandstalige app een geweldige aanvulling zijn. Die is er al wel in het Engels (Collins Bird Guide App). 

Conclusie

De nieuwe druk van de ANWB Vogelgids van Europa kan weer mooi een aantal jaren mee en voldoet wat ons betreft aan de strenge eisen die fanatieke vogelaars stellen aan hun hobby. De gids is niet goedkoop, maar biedt wel veel voor zijn geld. Een absolute aanrader voor elke natuur- en vogelliefhebber die het beste boek wenst om mee te nemen de natuur in.

Te koop bij... Vogelbescherming

Koopt u het boek bij ons, dan draagt u rechtstreeks bij aan de bescherming van vogels. Dat kan in de winkel in Zeist of bestel hem online in onze webshop. Leden van Vogelbescherming krijgen 10% korting.

ANWB vogelgids van Europa, mei 2016. ISBN 9789021563626. Kosmos Uitgevers. € 32,99. 448 pagina’s. Hardcover.