Navigatie overslaan
Nestkast huismussen / Marco Renes Brabants Landschap Alle berichten
Nestkast huismussen / Marco Renes Brabants Landschap

Nederland massaal al in voorjaarsstemming

Geplaatst op 29 februari 2024

Met de warmste februarimaand ooit net achter de rug en de maand maart die nu aanbreekt, lijkt ook de Nederlander steeds meer in voorjaarsstemming te zijn. Vogelbescherming Nederland ziet de afgelopen weken in ieder geval een forse toename in de aanschaf van nestkasten. Ten opzichte van deze maand in vergelijking met vorig jaar februari ziet de natuurorganisatie een online verkoopstijging van maar liefst 154% onder nestkasten. Vooral vrouwen gaan over tot aankoop, bijna twee keer zo vaak dan mannen blijkt uit aankoopgegevens. De nestkast die het vaakst wordt gekocht, is er één voor de huismus en dat komt goed uit, aangezien de aantallen van de huismus de afgelopen decennia zijn gehalveerd.

Trend breder te zien in Nederland

“Dat nestkasten zo populair zijn, past bij het beeld wat we eigenlijk breder zien. Afgelopen week hebben we namelijk ook de camera's weer aangezet voor ‘Beleef de Lente’. Zo krijgt iedereen de kans om letterlijk mee te kijken in de nestkastjes van bijvoorbeeld een steenuil. We zien nu al in deze eerste dagen dat er 10% vaker wordt gestreamd dan vorig jaar tijdens ‘Beleef de Lente’. We hebben dus echt zin in het voorjaar,” aldus Timo Roeke, beschermer bij Vogelbescherming Nederland.

Pimpelmees nestkast / Shutterstock Pimpelmees nestkast / Shutterstock

Tweede piek in het jaar voor nestkasten

Behalve februari is november normaal gesproken de maand waarin mensen een nestkast kopen. Als het weer slechter wordt in Nederland, is het voor veel vogels ideaal om dan al een droge plek te hebben. Daarnaast krijgen vogels zo de gelegenheid om hun nieuwe broedplek te inspecteren, wat de kans vergroot dat er daadwerkelijk wordt gebroed. Belangrijk daarvoor is wel dat de nestkast ook goed wordt opgehangen. Niet in de volle zon, voldoende hoog (tegen katten) en met een vrije aanvliegroute.

Rust belangrijk tijdens broedseizoen

Roeke van Vogelbescherming Nederland, vult aan: "Een absolute piek met broedende vogels wordt bereikt in de maanden april en mei wanneer ruim 200 vogelsoorten hun jongen groot proberen te brengen. Een deel van die vogels, zoals koolmees en pimpelmees, kun je helpen door nog snel op een goede manier een nestkast op te hangen. Belangrijk in het broedseizoen is verder vooral zoveel mogelijk rust te bieden aan vogels. Dus, lijn je hond aan als je een natuurgebied ingaat en blijf vooral op de paden. Kortom geniet van de natuur, maar doe dat met beleid.”

Ringmus nestkast / Shutterstock Ringmus nestkast / Shutterstock

Populariteit per provincie verschilt bij nestkasten

Ook per provincie tekenen zich verschillen af bij de aanschaf van nestkasten in vergelijking tot vorig jaar. Daar waar Noord-Brabant in 2023 nog onderaan bungelde, is in 2024 te zien dat deze provincie terecht is gekomen in de top-3. De provincie Noord-Holland is dit jaar koploper in het aanschaffen van nestkasten, net zoals vorig jaar.

De gehele lijst van de aanschaf van nestkasten per provincie is hier te vinden.

Een keur aan nestkasten

Veel vogels kun je helpen met een nestkast. Elke soort heeft eigen woonwensen. Waar en hoe je de nestkast ophangt, is belangrijk, net als het type kast. Koop 'm bij Vogelbescherming, dan steun je ook ons werk.

naar de webshop

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck