Navigatie overslaan
Nestkasten collectie Alle berichten

Nestkasten plaatsen en schoonmaken

Geplaatst op 1 december 2016

Het najaar is de beste tijd van het jaar om eens werk te maken van de nestkasten in uw tuin. Of het nu gaat om nieuwe nestkasten of het schoonmaken van al gebruikte nestkasten.

Nestkasten zijn een verrijking voor elke tuin of balkon. Ze brengen letterlijk meer leven in de tuin. Natuurlijk voor de vogels omdat ze zo een plek kunnen vinden om hun eieren te leggen. Maar het af en aan vliegen met voer voor de jongen is ook erg leuk om naar te kijken.

Nestkast Nestkast

Nu nestkasten ophangen

Het voorjaar lijkt nu nog ver weg, maar toch is het nu de beste tijd om nestkasten op te hangen. Dan hebben de vogels ruim de tijd om de nestkasten te verkennen. En ook in de winter zijn de vogels u dankbaar dat u ze een tegen kou en regen beschut plekje biedt. Zo helpt u de koolmezen, huismussen en andere tuinvogels door de winter. Bekijk ook onze negen tips voor het ophangen van nestkasten. Dat verhoogt de kans op succes aanzienlijk. Al is het soms ook een kwestie van wat geduld hebben.

Schoonmaken

Bij de meeste nestkasten van tuinvogels is het raadzaam om ze in ieder geval eens per jaar schoon te maken. Omdat de meeste soorten meerdere legsels per zomerseizoen hebben, kunt u het beste wachten tot het najaar. Zo voorkomt u dat u een laat legsel verstoort.

Verwijder het nestmateriaal en maak de nestkast schoon met heet water en een borstel. Doe het buiten, met handschoenen aan, want er kunnen parasieten zoals veerluizen in zitten. In een schone nestkast, hebben de jongen in het komende seizoen een grote kans om te overleven. 

Verschillende soorten

Wist u trouwens dat elke soort zijn eigen wensen heeft als het gaat om nestkasten? Het belangrijkste zijn de vorm en grootte van de invliegopening. Wij hebben de belangrijkste typen nestkasten op een rijtje gezet. Kies bijvoorbeeld ook eens voor een nestkast voor minder voor de hand liggende soorten als de bonte vliegenvanger of boomkruiper!

Nestkasten Vogelbescherming

Vogelbescherming Nederland biedt een keur aan nestkasten aan. Als u uw nestkast bij ons koopt, helpt u behalve de vogels in uw tuin ook het beschermen van alle vogels in Nederland.

Kijk voor ons aanbod in de webshop

Tuinvogelconsulent op bezoek?

Wilt u zelf iets doen voor vogels in uw tuin of op uw balkon? Onze Tuinvogelconsulenten helpen u graag met een persoonlijk advies op maat. In heel Nederland zijn deze deskundige vrijwilligers van Vogelbescherming actief.

Tuinvogelconsulent in uw buurt