Navigatie overslaan
Alle berichten

Natuurprijs voor Indonesische bosbeschermers

Geplaatst op 27 november 2014

Drie (ex)bestuurders van Burung Indonesia - de BirdLife Partner van Vogelbescherming in Indonesië - hebben een prestigieuze prijs ontvangen voor hun systeem om natuurorganisaties bossen te laten beheren. Die extra aandacht is heel hard nodig, want goede bosbescherming in Indonesië is van het allergrootste belang voor het beschermen van de wereldwijde biodiversiteit.

Nieuw bosbeheer

Het is geen gemakkelijke zaak om bossen als natuurgebied beschermd te krijgen in Indonesië. De overheid regelt het gebruik van bos middels het uitgeven van concessies. Productiviteit (hout, palmolie) staat daarbij voorop. Voor natuurbeschermingsorganisaties was het feitelijk onmogelijk om daar tussen te komen.

Maar nu is er een nieuwe vorm. De BirdLife Partner van Vogelbescherming Nederland, Burung Indonesia, heeft in een lang en moeizaam proces het Ecosystem Restoration ontwikkeld als een nieuwe vorm om bossen in Indonesië te beschermen. Het is een manier om als beschermingsorganisatie tóch een concessie te kunnen verwerven. Vogelbescherming is een van de belangrijke partners van Burung die geholpen heeft bij de ontwikkeling ervan, onder andere met geld van de Nationale Postcode Loterij.

Kenton Millar Award

Dankzij dit nieuwe systeem kunnen nu fysieke verbindingen worden gemaakt met officieel beschermde oerwoudgebieden, waardoor een netwerk ontstaat. Dat is van heel groot belang voor het redden van biodiversiteit. Precies daarom heeft de WCPA, een commissie van de IUCN, drie (ex)bestuurders van Burung geëerd met de Kenton Miller Award. De IUCN is de Internationale Unie voor natuurbescherming, oprichter van onder meer het Wereld Natuurfonds.

Steeds meer bos beschermd

De eerste concessie die in beheer is genomen door Burung was Harapan op Sumatra (inmiddels 100.000 ha). Andere stukken bos staan op de nominatie om op deze manier beschermd te worden. En ook andere natuurorganisaties in Indonesië hebben inmiddels concessies in beheer genomen. Bij elkaar al voor zo’n 2,5 miljoen hectare. Het onderstreept de grote invloed van Burung bij het beschermen van de Indonesische bossen. De prijs is, kortom, zeer verdiend.