Navigatie overslaan
Fuut / AGAMI Marc Guyt Alle berichten

Natuurorganisaties slaan handen ineen: broedseizoen aangebroken

Geplaatst op 15 maart 2024

Het broedseizoen is aangebroken. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om de natuur te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren, bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen. Vogelbescherming ondersteunt deze actie.

Piek broedende vogels

In het voorjaar stijgt de temperatuur en starten dieren met de voorbereidingen van de voortplanting. Boswachter Tamara Overbeek van Natuurmonumenten: “De meeste jonge dassen zijn inmiddels geboren, dat gebeurt al in februari. Ze liggen veilig met hun ogen dicht onder de grond in de burcht tot ze een week of zes à acht oud zijn. Dan doen ze hun ogen open en gaan ze voorzichtig naar boven om de wereld te verkennen. Dat is dus ongeveer nu. Een enthousiast snuffelende hond kan die eerste verkenning enorm verstoren.”

Timo Roeke, beschermer bij Vogelbescherming Nederland, vult aan: "Een absolute piek met broedende vogels wordt bereikt in de maanden april en mei wanneer ruim 200 vogelsoorten hun jongen groot proberen te brengen. Belangrijk in het broedseizoen is verder vooral zoveel mogelijk rust te bieden aan vogels. Het is dus echt belangrijk om op de paden te blijven en oog te houden voor de bebording. Kortom geniet van de natuur, maar doe dat met beleid. We zien dat recreatie meer dan vroeger werd gedacht leidt tot verstoring van vogels. We moeten er extra scherp op zijn. Zeker ook op het water waar vogels vaak rusten. Zo kan één windsurfer onbedoeld tienduizenden vogels verstoren.”

Zwarte stern / Jelle de Jong Zwarte stern / Jelle de Jong

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat de impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren die zich in dit seizoen voortplanten. Als bezoekers zich aan de regels houden door op de paden te blijven, hun afval mee naar huis te nemen en hun hond aangelijnd te houden, helpen ze om van dit broedseizoen een succes te maken. De Kraamkamercampagne loopt van 15 maart tot 15 juli.

Communicatie rondom het broedseizoen is een initiatief van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer met steun van Vogelbescherming Nederland, diverse gemeenten, provincies en recreatieschappen.

Help ook mee aandacht te vragen voor vogels

Vogelbescherming heeft 3 animatiefilmpjes gemaakt over 3 belangrijke bronnen van verstoring. Help ook mee die te verspreiden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er rust is op de plekken die voor vogels zo belangrijk zijn.

Download hier de animatiefilmpjes en lees meer over verstoring

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf begin maart tot eind juli aan bij verschillende vogelsoorten zoals de visarend, oehoe, steenuil, ooievaar, bosuil en nog veel meer.

Kijk de clipjes en lees de blogs

Mag je bomen snoeien tijdens broedseizoen?

Lees deze en veel meer vragen over vogels en de wet, bijvoorbeeld over jacht en schadebestrijding, vogels in gevangenschap en vogels in het broedseizoen.

Veelgestelde vragen