Navigatie overslaan
Pimpelmees / Shutterstock Alle berichten

Natuurorganisaties: benut stikstofcrisis als kans voor natuur en Nederland

Geplaatst op 4 oktober 2019

Na een week waarin vooral de tegenstellingen in het debat stikstofcrisis werden gezocht, roepen 14 Nederlandse natuurorganisaties op de stikstofcrisis als een kans te benutten. Ook Vogelbescherming Nederland vindt dit hét moment om de natuur te herstellen en een duurzame economie te bouwen.

In een open brief die verscheen in het Algemeen Dagblad schetsen de organisaties een toekomst van Nederland als druk bezochte delta waar mensen en natuur floreren.

Feit is dat geen land in Europa zo weinig natuur heeft als Nederland. In die natuur gaat het niet goed: vogels, planten en diersoorten gaan in aantal achteruit, en dat wordt in ieder geval voor een belangrijk deel veroorzaakt door stikstof.

Natuurvriendelijke kringlooplandbouw

De organisaties hebben geen trek in een rondje wijzen naar schuldigen: opeenvolgende kabinetten hebben jarenlang toegestaan dat er een loopje werd genomen met de stikstofregels. Nu dat niet meer kan, moet er een aantal zaken anders. Dat vraagt om lef bij Rutte-3: in het boerenbedrijf moet worden geïnvesteerd zodat ze kunnen overstappen naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw. Zij moeten in staat worden gesteld een goede boterham te verdienen met minder vee. Maar de agrarische sector is niet de enige die een bijdrage moet leveren: ook in het vervoer, de industrie, de bouw en de luchtvaart moet een bijdrage worden geleverd aan een schoner land.

Alleen zo kan worden gewerkt aan een land waar het goed gaat met de natuur. Waar het water schoon is, de bodem vruchtbaar en de lucht gezond.

De brief is hier in pdf te vinden. Vogelbescherming en de dertien andere organisaties roepen mensen op de tekst zoveel mogelijk te delen op sociale media, met de hashtag #samenvoornatuur.

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws