Navigatie overslaan
Alle berichten

Natte Vogelweek 2016 toch met recordaantal deelnemers

Geplaatst op 24 mei 2016

De Nationale Vogelweek 2016 was geweldig met een recordaantal van bijna 10.000 deelnemers bij ruim 300 activiteiten door het hele land. En net als voorgaande jaren zijn de reacties weer hartverwarmend: mensen zagen vogels die ze niet eerder zagen, ontdekten prachtige gebieden in Nederland en luisterden naar de verhalen van honderden enthousiaste excursieleiders. Het koude en soms wat natte weer weerhield bijna niemand ervan om naar buiten te gaan. Van Zuid-Limburg tot het Lauwersmeer en van Den Haag tot Arnhem: in heel Nederland waren vogelactiviteiten.

 

Als het niet waaide, dan regende het. Of het was gewoon ijskoud. Het weer zat niet mee in de Nationale Vogelweek van 2016. Dat had vooral zijn weerslag op de vogelactiviteit in het veld. Het was lastig vogels te zien te krijgen, enerzijds door het donkere weer, anderzijds omdat ze beschutting zochten voor regen en wind. Het betekende ook dat er wat meer afzeggingen kwamen van deelnemers aan excursies.

Dat gezegd hebbende liet de overgrote meerderheid van de deelnemers en excursieleiders zich totaal niet uit het veld slaan door het belabberde weer. Sterker nog: aan deze Nationale Vogelweek deden meer deelnemers mee dan ooit tevoren. Bijna 10.000 deelnemers die mee de natuur in gingen om vogels te ontdekken, of een tentoonstelling, lezing of film bezochten. En die deelnemers hebben genoten, getuige de enthousiaste reacties die bij Vogelbescherming Nederland binnenkomen.

Een greep uit de reacties

"De excursieleiders waren enthousiast en gedreven, met veel kennis. Ze zorgden ook voor een prima sfeer. Vogels, vrijheid, ongrijpbaar, PUUR NATUUR!" (Op zoek naar de ijsvogel bij Losser)

 ‘Verbazingwekkend: zo veel soorten in een gebied in onze gemeente waar we nooit komen! Ga hier zeker nog naar terug." (De Afrikaanse vogels van Kudelstaart)

"Het was in één woord fantastisch!" (Wielewaal en grauwe klauwier in NP De Groote Peel)

"Geweldig dat de gids een telescoop bij zich had waar we de vogels heel goed door konden zien. Leuke begeleiding en goede kennis van de vogels en het gebied." (Vogels kijken in De Maashorst met Vogelwacht Uden) Prachtige manier om de kinderen 'waardering voor de natuur' bij te brengen!" (Vogels ringen op de Wylerberg bij Nijmegen)

"Ik kende het gebied wel, maar het is toch anders wanneer je olv deskundigen bent. Een wonder dat er onder de letterlijke rook en lawaai van Schiphol zoveel te zien en te horen is." (De vogels van het Schinkelbos bij Amsterdam)

 "Hele mooie excursie! Ik ga nu zeker nog eens terug naar het gebied en ga ook helpen als vrijwilliger bij de weidevogelstichting!" (Weidevogelbeheergebied ‘De Kroon’ op het Eiland van Schalkwijk)

 "Ik weet nu opeens van het bestaan van de tjiftjaf en de goudhaan." (Vroege vogelwandeling Oude Warande-bossen Tilburg)

"Fantastisch, binnen een uur hebben wij 30 verschillende soorten gezien en gehoord. Prachtig gebied, ga ik zeker weer naar toe! De gidsen waren supergoed!" (Purperreigers kijken bij Giethoorn)

"In het begin hoorde ik alle geluiden, pas later na een uurtje leer je te luisteren naar alleen de vogelgeluiden. Prachtige ervaring!" (Vogels spotten in het Leudal bij Roermond)

"De kennis én het enthousiasme van de excursieleiders was fantastisch. De sfeer was, ondanks het soms gure weer, uitstekend. Voor het eerst van mijn leven een roodborsttapuit, rietzanger, slobeend en krakeend gezien!" (Vogels van de Balij Zoetermeer)

Data Nationale Vogelweek 2017

Vogelbescherming Nederland en Sovon willen alle excursieleiders, vogelwerkgroepen en andere organisatoren nogmaals hartelijk bedanken voor hun geweldige inzet en het enthousiasmeren van zoveel (nieuwe) vogelliefhebbers!

Heeft u dit jaar achter het net gevist? Zet dan alvast de data van de zesde Nationale Vogelweek in uw agenda: 6 t/m 14 mei 2017. Dan sturen wij alvast een briefje naar de weergoden met een verzoek voor een stralend zonnige Vogelweek in 2017!