Navigatie overslaan
Merel / Shutterstock Alle berichten

Lang leve gras

Geplaatst op 6 december 2017

Een gazon in de tuin is een bron van vogelvoedsel. Tussen het gecultiveerde grasmengsel komen allerlei wilde grassen en kruiden binnen gewaaid die zich heel goed thuis voelen in dat miniweidje. Niet alleen weideplanten komen er groeien, maar ook massa’s dierlijk spul. Pieren, slakjes, mieren, noem maar op, bevolken dit groene tapijt.

Tuinvogels doen zich tegoed

Het blijft leuk om merels en lijsters bezig te zien. Met een schuin kopje luisteren ze waar een pier onder het oppervlak zit en in een paar slagen wordt zo’n worm naar boven getrokken. Spreeuwen doen het op de tast. Druk trippelend, meestal in groepsverband, peuren ze in de toplaag totdat ze een emelt te pakken hebben. Zo’n larve van de langpootmug eet levende graswortels en kan als een plaag het hele gazon verwoesten. Je mag er vanuit gaan dat een vlucht spreeuwen niet het gazon verwoesten maar juist de onderliggend plaaggeesten wegwerken.

De mug zelf wordt gespot door de roodborst, die vangt prooi op het oog. Net als de bonte vliegenvanger die vanuit een hoge uitkijkpost zich als een blok laat vallen boven op een kevertje of andere kruipertje.

Miniklimaat

Het gazon biedt een miniklimaat en daarom werkt het zo goed. Dat zit zo. De dichtheid van het grasdek houdt meer vocht vast dan kale tuingrond. Die vochtigheid draagt eraan bij dat het humusgehalte constant toeneemt. De humus is weer voedsel voor insecten en andere diertjes. Een ideaal miniklimaat dus dat door maaien in stand wordt gehouden.

Direct onder het grasdek zitten dan de meeste diertjes, daar is ook de meeste zuurstof. De vogels speuren het oppervlak af naar al dat (on)gedierte.

Zaden en bloemen

Gecultiveerde gazongrassen komen door het maaien niet toe aan zaadvorming. Maar tuintjesgras, een eenjarig onkruidgrasje heeft van dat maaien geen last en vormt massa’s zaden. Groenlingen, putters zijn daar dol op en ook de houtduif is er voor zijn jongen haast afhankelijk van. Voor putters zijn de paardenbloemen van belang voor de paarvorming, etend van de bloemen en de pluimzaden wordt door het vogeltje de belangstelling van de andere sekse opgewekt. De bloem is zijn signaal dat het voorjaar begonnen is.

Putter / Ron Westbroek - Vogelweb Putter / Ron Westbroek - Vogelweb

Winter

Einde herfst zal het blad van het gazon moeten worden anders verstikt die het tapijt. Maar maaien kan dan voorlopig achterwege blijven, zodat het tapijt nog voldoende dik blijft. Die dikte houdt de ondergrond minder vorstgevoelig waardoor er nog altijd vogelvoedsel te vinden blijft tussen de sprieten in de gure periode.

Tuinarchitect Tom Brekelmans is een gepassioneerd vogelaar met meer dan 30 jaar ervaring met tuininrichting en andere buitenruimten. Zijn ontwerpen als tuinarchitect zijn meervoudig bekroond, onder meer met de Welstand Architectuurprijs. Jarenland schreef hij tuincolumns voor veel regionale dagbladen. Voor Vogelbescherming is hij vrijwillig Stadsvogeladviseur. Meer informatie via www.burobrekelmans.nl.

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck