Navigatie overslaan
Alle berichten

Kuifje in de wind

Geplaatst op 9 november 2022

Met deze prachtige herfstplaat van een rietgors op uitgebloeide zonnebloemen heeft Rob van Mourick de mooiste Foto van de Maand gemaakt. Van harte Rob! In de 40 jaar dat hij fotografeert maakte hij heel wat mee. “Ik heb ijsvogels op mijn hoofd gehad terwijl ik onder mijn schuilnetje zat.”

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

"De foto is gemaakt in het Oudeland van Strijen, een prachtig open weidegebied dat vooral bekend is door de dwergganzen die er overwinteren. Omdat het zo’n open gebied is, zijn de vogels er moeilijk te benaderen. Daarom is deze foto gemaakt vanuit de auto, een mobiele schuilhut eigenlijk. Naast de akkerranden die worden ingezaaid is er ook een groter perceel dat jaarlijks wordt ingezaaid met o.a. zonnebloemen. Vooral in de trektijd is het daar een hoorn des overvloeds voor allerlei zaadeters. De uitgebloeide zonnebloemen zijn het hoogste punt in het perceel. Een plek waar vogels graag even zitten. De rest is een kwestie van geduld en vooral genieten."

Heb je iets speciaals met rietgorzen?

"Ik heb niets speciaals met rietgorzen, iedere vogel is op zijn eigen manier speciaal in uiterlijk en/of gedrag. Het winterkleed van de rietgors vind ik persoonlijk mooier dan het broedkleed van de mannen. Meer ingetogen, subtieler. Daar houd ik wel van."

Wat is je favoriete vogel?

"Ik heb niet echt een favoriete vogel. Ik kan net zoveel genieten van de uitbundige kleuren van een ijsvogel als van een ‘saaie’ huismus dame. Het gaat mij ook niet alleen om het uiterlijk, ook het gedrag speelt mee. Een karakter wat mij erg aanspreekt, is dat van de vliegenvangers; brutaal en nieuwsgierig. De roodborst, bonte- en grauwe vliegenvanger en roodborsttapuit bijvoorbeeld. Als ik een paapje voor de lens krijg gaat mijn hart zeker sneller kloppen. De kleine vliegenvanger en de blauwstaart staan nog op mijn wensenlijst."

De foto van de grote lijster die je hebt ingezonden is ook prachtig. Fotografeer je al lang?

"Ik fotografeer al sinds mijn middelbare schooltijd, nu zo’n 40 jaar geleden. Mijn passie voor vogelfotografie is ontstaan na de eerste keer succesvol fotograferen van een ijsvogel. Het viel me toen pas op hoe fotogeniek een vogel van nature eigenlijk is en hoe prachtig de details van de veren zijn. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik dat daarvoor niet eerder gezien heb."

Focus je je alleen op vogels of fotografeer je ook andere dieren of dingen?

"Ik heb allerlei onderwerpen gefotografeerd in meerdere fases: landschappen, macro’s van insecten en bloemen, architectuur, mensen. Nu fotografeer ik voornamelijk vogels. Als er iets anders langs komt, en dat gebeurt best vaak als je in de natuur bent, dan druk natuurlijk ook op de ontspanknop."

IJsvogel / Rob van Mourick IJsvogel / Rob van Mourick

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

"Waar te beginnen?! Talloze magische en unieke momenten heb ik meegemaakt. Recent nog op de locatie waar deze foto is gemaakt, landde er een juveniele sperwer op de buitenspiegel van mijn auto aan de bestuurderskant, terwijl mijn raam openstond. Onze ogen waren een halve meter van elkaar verwijderd. Ik heb ijsvogels op mijn hoofd gehad terwijl ik onder mijn schuilnetje zat, en een nest net uitgevlogen fitissen die overal om mij heen hun zo markante zang zaten te oefenen en er telkens net naast zaten. Ik kan er boeken over volschrijven."  

Ben je ook vogelaar?

"Steeds meer. Ik houd nu sinds twee jaar mijn soorten bij. Maar ik ben zeker geen soortenjager. De enorme oploop die je bij zeldzaamheden ziet is niet aan mij besteed."

Ga je vaak op pad om te fotograferen?

"Bijna dagelijks. Het Oudeland van Strijen in de Hoekse Waard is mijn spreekwoordelijke achtertuin. Ik ben omgeven door prachtige natuur die ik in de 20 jaar dat ik hier woon goed heb leren kennen. Iedere dag is weer anders; het licht, de dynamiek van het weer, de uitdagingen, de verassingen. Als je niet buiten bent heb je zeker iets gemist."

Rob van Mourick Rob van Mourick

Heb je tenslotte een goede vogelfototip?

"Leer de vogels en hun gedrag kennen; hun geluid, ze kunnen letterlijk hun snavel niet houden, dat helpt om ze te vinden. Observeer ze daarna, vogels zijn gewoontedieren, als je een vogel op een paaltje ziet zitten die wegvliegt, tien tegen één dat hij weer terugkeert op dezelfde plek. Jaag niet achter de vogel aan, ga laag zitten en wacht, vogels zijn ook nieuwsgierig, uiteindelijk komen ze wel kijken. Wees ook niet gefrustreerd als het een keer niet lukt, het gaat ook om natuurbeleving. Als je stil bent, uiterlijk en in je hoofd komen de vogelfoto’s vanzelf. Ik plaats al vijf jaar dagelijks een vogelfoto op Instagram (caperelux) met een stukje tekst, als mensen vragen hebben kunnen ze me daar vinden."

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids