Navigatie overslaan
Huismussen / Shutterstock Alle berichten
Huismussen / Shutterstock Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

Interview ledenraadslid Peter Leyenaar

Geplaatst op 13 december 2017

Vanaf nu tot 1 februari 2018 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandideren voor een plek in Ledenraad. We vroegen Ledenraadslid Peter Leyenaar wat hem motiveert zich voor vogels in te zetten en wat ú kan verwachten als Ledenraadslid.

Peter Leyenaar

Leeftijd: 69 jaar
In de Ledenraad: sinds 2016
Beroep: pensionado

Waarom zet jij je in voor de bescherming vogels?

“Vogels - en meer algemeen natuur en biodiversiteit - moeten actief worden beschermd. De tegendruk is véél te groot. Bovendien is het natuurlijk gewoon leuk om vogels te zien; zelfs mensen met geen enkel ‘vogelgevoel’ zie je vrijwel altijd positief reageren op vogels. En een heel belangrijke derde reden zijn mijn kinderen, hun kinderen en allen na hen.”

Welke soort spreekt je nog net iets meer aan?

“Ik heb mij de voorgaande jaren in een samenwerking tussen de gemeente Den Haag en de Haagse Vogelbescherming, waarvan ik bestuurslid ben, extra ingezet voor de huismus. Intensief tellen, de laatste levensvatbare kolonies in beeld brengen en er voor zorgen dat hun biotoopjes overeind blijven. Tot uitbreidingsacties heeft dit helaas nog niet geleid.”

“De soort waarvoor iets extra’s moet gebeuren is natuurlijk de grutto; onze nationale vogel. Helpen we die, dan profiteren er vele mee: dáár de focus dus op!”

Bovendien is het natuurlijk gewoon leuk om vogels te zien; zelfs mensen met geen enkel ‘vogelgevoel’ zie je vrijwel altijd positief reageren op vogels.

Wat was je mooiste vogelervaring?

“Mijn mooiste waarneming ooit was zo’n 10 jaar geleden ergens op de Veluwe: 5 wielewalen in beeld en met de zon er vol op. Dat knalgele blijft een wondertje, maar er zijn zó veel meer bijzondere waarnemingen geweest.”

Waarom zou je in de Ledenraad van Vogelbescherming willen zitten?

“Het rechtstreeks en direct contact met de professionals van Vogelbescherming, die het moeten doen én doen. Dat is wat mij aanspreekt in de Ledenraad. Het vergroot mijn betrokkenheid(sgevoel).”

Medewerkers Vogelbescherming

Kandidaat stellen?

 

De Ledenraad vertegenwoordigt de leden van Vogelbescherming en controleert het beleid van het Bestuur en de Raad van Toezicht.

Bent u enthousiast en wilt u zich kandideren?

Dat kan tot 1 februari 2018. Vanaf 15 april tot 15 mei zijn de verkiezingen.

Meer weten?