Navigatie overslaan
Appelvink / Jelle de Jong Alle berichten

In het Horsterwold lonken appelvinken en wielewalen

Geplaatst op 23 februari 2024

Het Horsterwold in Flevoland is een bolwerk van de wielewaal. Deze knalgele tropische verrassing hoor je hier in mei overal roepen. Maar de bossen, moerasplassen en struwelen van het Horsterwold hebben nog meer te bieden. Zangvogels in duizelingwekkende aantallen, waaronder de appelvink die nú al actief is. 

Het Horsterwold is groot. Het jonge bos nabij Zeewolde telt maar liefst 3700 hectare en is daarmee het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Het hart van het bos – de ‘Stille Kern’ van 900 hectare – is het mooiste deel. Het wordt door Staatsbosbeheer op natuurlijke wijze beheerd. Je loopt er door een soort oerbos met essen, wilgen, slingerplanten, varens, meidoornstruiken, hoge populieren, open velden en vogelrijke waterplassen.

Horsterwold Konikpaarden in de Stille Kern / John Veron Horsterwold Konikpaarden in de Stille Kern / John Veron

In de Stille Kern mag je vrij struinen. Frank Haven, Boswachter ecologie van Staatbosbeheer: “Konikpaarden en Schotse Hooglanders zorgen ervoor dat de Stille Kern niet dichtgroeit en dat de afwisseling van bos, struweel, graslanden en moeras behouden blijft. We laten ook omgevallen bomen liggen. Doordat de natuur hier vrij spel heeft, ontstaat er een mozaïek aan verschillende leefgebieden en dat geeft de soortenrijkdom een enorme boost. Dit is echt een walhalla voor struweelvogels. Het vogelconcert is hier in het voorjaar oorverdovend. Alleen al van de zwartkop hebben we meer dan 2000 paartjes!”

Zomertortel / Hans Vonk Fotogalerij Zomertortel / Hans Vonk Fotogalerij
Wespendief / Birdphoto Wespendief / Birdphoto

Zomertortels en wespendieven

Midden in de Stille Kern liggen een aantal ondiepe waterplassen. Een soort ooibos-moeras waar je vaak dodaars, lepelaars, zwanen en eenden kunt zien. Rondom de plassen trilt het Horsterwold in het voorjaar van het leven. In de struiken klinken koekoeken, nachtegalen, grasmussen, zwartkoppen, tuinfluiters en braamsluipers. Zelfs de zomertortel laat hier nog regelmatig van zich horen. Frank Haven: “Ja, we zijn heel blij dat we hier nog zo’n tien paartjes zomertortel hebben. Deze vogel heeft het zwaar maar hier kun je hem gelukkig nog horen koeren. Er is trouwens nog een andere zeldzame vogel die je hier vaak kunt zien: de wespendief. Soms overzomeren wel meer dan twintig wespendieven in het gebied. Vaak kun je ze in juni en juli zien vanaf de Tuurtoren in het gebied. Een andere leuke vogel die hier veel voorkomt is de appelvink. En je hebt ook goede kans om vogels als boomvalk, grauwe vliegenvanger, matkop of spotvogel te zien.”

Horsterwold Grote Zilverreiger Stille Kern / John Veron Horsterwold Grote Zilverreiger Stille Kern / John Veron

Dudeljo

Boven alles uit horen we de lokroep van de wielewaal. Vanuit de hoge populieren waar ze zich bij voorkeur ophouden klinkt het ‘dudeljo’. Tja, of dat nou een goede omschrijving van het geluid is, daar valt over te twisten, maar het korte subtiele riedeltje is wel onmiskenbaar. Als je de roep van de wielewaal van tevoren in je hoofd prent (ga naar daarvoor naar vogelbescherming.nl/wielewaal), ga je hem opeens overal horen.

Horsterwold uitkijken over moerasplas Stille Kern / John Veron Horsterwold uitkijken over moerasplas Stille Kern / John Veron

Frank Haven: “De wielewaal is toch wel de trots van het Horsterwold. Meer dan 60 paar broeden er hier, een van de grootste populaties in Nederland. Als ze in mei arriveren hoor je ze inderdaad overal roepen. Vooral in percelen met populieren. Maar bedenk wel dat ze met name vroeg in de ochtend actief zijn, en later op de dag beduidend minder. Dus om ze te horen of zien, moet je er zo vroeg mogelijk op uit. Twee goede plekken om ze te vinden zijn de populieren achter de parkeerplaats van de Stille Kern en bij het uitzichtpunt van de Circle of Life. Hoewel het zien van wielewalen ondanks hun felgele kleur altijd lastig blijft, zie je ze in de lucht regelmatig oversteken van boom naar boom. Nog een gouden tip om wielewalen te zien is de Tuurtoren. Als de wielewalen in juli uitgevlogen jongen hebben, zie je ze vanuit deze hoge uitkijktoren vaak met hun jongen rondom de boomtoppen vliegen. Dat is echt genieten!”

Ontdek nog veel meer prachtige vogelgebieden in eigen land én heel Europa via birdingplaces.eu.

Hoe er te komen

Het Horsterwold ligt in de zuidwestelijke punt van Flevoland bij Zeewolde. De parkeerplaats van de Stille Kern ligt aan de noordkant van het Horsterwold aan de Flediteweg  (adres: Flediteweg 7, 3896 LR Zeewolde). Deze parkeerplaats is niet bereikbaar met openbaar vervoer. Wie met openbaar vervoer arriveert kan het beste uitstappen aan de zuidkant van het Horsterwold bij bushalte ‘Zeewolde Nulderpad’ of bushalte ‘Zeewolde Slingerpad’. Vanaf station Nijkerk is dat een busreis van ongeveer 10 minuten met buslijn 142. Vanaf de bushaltes kun je via wandel/fietspaden het gebied in lopen en de Stille Kern bereiken.

Er lopen diverse wandelpaden door de Stille Kern. De wandelroute die op de kaart is aangegeven is ongeveer 6 km.
Maar in de Stille Kern mag je ook zelf door het gebied struinen.
Trek hoe dan ook stevige en waterdichte wandelschoenen aan, want het kan zeker in winter en voorjaar behoorlijk drassig zijn.

Online vogelroute

Horsterwolduitzicht vanaf de Tuurtoren en populieren / John Veron Horsterwolduitzicht vanaf de Tuurtoren en populieren / John Veron
Horsterwold Tuurtoren / John Veron Horsterwold Tuurtoren / John Veron

Het Horsterwold is tussen zonsopgang en zonsondergang het hele jaar toegankelijk op wegen en paden. Het gebied heeft een hoge uitkijktoren (De Tuurtoren) en een vogelkijkhut. Ook is er het uitkijkpunt Circle of Life. Er zijn geen toiletten of andere voorzieningen. In de Stille Kern mag je van de paden af en vrij struinen. Binnen de rasters van de Stille Kern zijn honden vanwege de begrazing niet toegestaan.

Staatbosbeheer organiseert ook excursies in het Horsterwold. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl voor data, tijden en prijzen.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer