Navigatie overslaan
Roerdomp / Shutterstock
Alle berichten

In gesprek met Arjan Dwarshuis

Geplaatst op 19 juni 2024

Met onder andere een succesvolle podcast, de Vogelspotcast, excursies, media-optredens en als hoofdpersoon in een vierdelige documentaire die bij BinnensteBuiten te zien is, weet Arjan Dwarshuis zo ongeveer heel Nederland aan het vogels kijken te krijgen. Hij schreef ook twee boeken, waarvan eentje over zijn Big Year – een jaar waarin hij zoveel mogelijk soorten vogels over ter wereld waarnam. En een nieuw record vestigde. Sinds enige tijd is er ook een kinderboek van zijn hand, Ronnie de Roerdomp. Het kost Gert Ottens en Arjan Berben van Vogelbescherming weinig moeite om Arjan op z'n praatstoel te krijgen over zijn boek, de roerdomp en nieuwe plannen.

In Ronnie de Roerdomp sluit Suuz vriendschap met een roerdomp – een vogel waar je dat misschien niet van verwacht. Ze beleeft volop avonturen en legt ondertussen ook haar steeds groeiende vogelkennis vast. De dementerende oma van Suuz blijkt ondertussen verbonden met mysterie dat ze op het spoor is gekomen. Na twee boeken voor volwassenen heeft Arjan Dwarshuis nu ook een kinderboek geschreven. En het boek – met schitterende tekeningen van Marieke ten Berge – slaat aan, merkt hij. Een tweede deel is onderweg.

In deze seizoensfinale van de Vogelboekenspotcast praat Dwarshuis ongedwongen en honderduit. Dat doet hij dan ook graag, zoals hij zelf te berde brengt.

Leesachterstand

Komende zomer gaan Arjan en Gert net als de rest van Nederland leesachterstanden wegwerken en plannen maken voor een nieuwe reeks over vogelboeken met Nederlandse auteurs. Wil je ook inspiratie voor de aanschaf van een vogelboek. Luister dan op deze website een aflevering terug van de Vogelboekenspotcast.

Of luister via...

Je kan de Vogelboekenpodkast ook beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Ronnie de roerdomp

Koop het boek Ronnie de Roerdomp bij je eigen boekhandel, of bestel het bij uitgeverij Luitingh Sijthoff.

De makers

  • Redactie en interviews: Arjan Berben & Gert Ottens
  • Productie en advies: Gus Maussen
  • Opname: Bent Langerak
  • Eindmontage en sound design: Frans de Rond
  • Tunes ingesproken door: Jeannine Valeriano, trompet: André Heuvelman; basgitaar: Frans de Rond
  • Logo: Donald Roos

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels