Navigatie overslaan
Alle berichten

In 4 fasen van zandbak naar vogeloase

Geplaatst op 22 september 2015

Een tuin van een net opgeleverde nieuwbouwwoning is vaak niet meer dan een zandbak. Wat moet je ermee als je natuur en vogels een warm hart toedraagt? Tuinvogelconsulent Anne Lutgerink van Vogelbescherming weet er wel raad mee.

Het Rijswijkse vogelvolk heeft inmiddels z’n weg gevonden naar de tuin van Anne Lutgerink. Turkse tortels, mezen, merels, halsbandparkieten, grote bonte spechten, de winterkoning en een vrouwtje zwartkop op doortrek. Ze weten zich allemaal welkom in de tuin van Anne, die als vrijwillig Tuinvogelconsulent voor Vogelbescherming werkt. Normaal geeft ze anderen advies over een vogelvriendelijke inrichting van tuin, balkon of schoolplein. Nu kwam het aan op praktiseren wat ze preekt; na haar verhuizing naar een nieuwbouwwoning moest ze bij zichzelf aan de slag.

Fase 1: praat met je nieuwe buren

Anne had geluk dat de buren ook van veel groen in de tuin houden. Meteen vond er een gesprek plaats over de afscheiding tussen de tuinen. In plaats van een schutting kwam er aan een van beide kanten een beukenhaag waarin ook clematis werd geplant. Dat geeft goede verstop- en broedmogelijkheden voor vogels. Aan de andere kant kozen Anne en haar buren om het open te houden. Anne: “Komt er onverhoopt toch een schutting, dan kun je die natuurlijk met een klimplant laten begroeien.”

Fase 2: plan maken

“Na de afscheidingen zijn we ons druk gaan maken over de invulling. We hebben een hele checklist voor vogelvriendelijke tuinen afgewerkt. En bijna alles  zit er in: rommelhoekjes, een open plek om vogels te voeren, inheemse planten met bessen en bloemen, een paar fruitbomen en géén bestrating. Ook is er plek voor een zandbad, waarmee vogels parasieten tussen hun vleugels vandaan krijgen.”

Fase 3: uitvoering

“Toen we het ontwerp hadden, ging de uitvoering vrij snel. Maar ik houd van tuinieren, dat moet gezegd. Ik vond wat afgedankte stenen. Daarmee heb ik nog een stapelmuurtje aan het ontwerp toegevoegd. Tussen de stenen huizen spinnetjes en kevertjes. En ook daar komen de vogels op af.

Fase 4: mooier maken

“Eén onderdeel hebben we nog niet uitgevoerd: een kleine vijver. Dat komt nog. Tot die tijd zetten we schalen met water neer. Vogels drinken eruit en badderen erin.”

Advies?

Wil jij advies van Anne over je tuin, of anders van een Tuinvogelconsulent bij jou in de buurt? Kijk dan hier wat er mogelijk is.