Navigatie overslaan
Lentetuin / Fred van Diem Alle berichten

Dankzij kinderen meer vogels in de tuin

Geplaatst op 29 maart 2024

Al eens gedacht om kinderen in te schakelen bij de inrichting van de tuin? Buurkinderen, kleinkinderen, neefjes-nichtjes, eigen kroost, álle kinderen kunnen helpen. Kinderen houden van kleur, geur en vogels. Insecten houden óók van kleur en geur, en vogels weer van insecten. In een groene tuin vol bloeiende planten komt alles mooi samen.

Kinderen zijn geen hinderen

Als kinderen zich vervelen, kunnen ze je ritme aardig overhoop halen. De televisie kan ze rustig krijgen, maar je kunt kinderen ook inzetten bij het inrichten van de tuin. Ze helpen graag. Je kunt ze bij elke fase gebruiken. Laat ze de planten kiezen, geef ze een schepje en een gieter en gun ze een eigen hoekje. Dat levert de nodige voordelen op, zowel voor de kinderen als voor de biodiversiteit in je tuin.

Tuin / Fred van Diem Tuin / Fred van Diem

Kinderen kiezen kleur

Het begint al met de eerste afleiding als je kinderen meeneemt naar een (biologische) kweker. Maar ook in de webshop van Vogelbescherming kun je terecht voor geschikte tuinplanten. Er gaat een wereld voor ze open met al die verschillende planten.

Kinderen zijn dol op kleuren, en als je ze naar de juiste afdelingen meeneemt, kiezen ze de mooiste planten voor je uit. De aantrekkelijkste bloeiers trekken vaak de meeste insecten. En een insectenwalhalla kunnen de tuinvogels tegenwoordig goed gebruiken. Veel insecten zijn afhankelijk van inheemse planten, dus daar moet je wel rekening mee houden bij het laten kiezen.

Creatief tuinieren

Heb je veel bestrating in de tuin, dan kun je die (gedeeltelijk) vervangen door gras. Van de stenen en tegels kun je samen een muurtje stapelen. Je zult verbaasd zijn over de architectonische vaardigheden van kinderen. Wat aarde ertussen en dan kunnen er rotsplantjes op groeien. Die bloeien vaak uitbundig en zijn echte insectenlokkers. Uiteraard hebben ze die ook zelf gekozen.

Ook de andere planten kun je met hulp van kinderen in de grond zetten. Beslis samen waar ze mogen staan, dan wordt de tuin ook hun plek. Zeker als ze zelf mogen graven en water geven, én natuurlijk als ze in de tuin mogen spelen.

Insectenhotel maken / Fred van Diem Insectenhotel maken / Fred van Diem

Beplantingstips

Met de juiste combinatie van planten, struiken en als er plek is bomen, kun je het hele seizoen bloeiers hebben. En daar komen dan weer tuinvogels op af. Vooral jonge vogels zijn gebaat bij eiwitrijk voedsel in de vorm van vliegjes, spinnetjes, bladluizen, rupsen en andere insecten.

Die kleine bewoners van de tuin zijn voor kinderen leuk om te ontdekken en via de app ObsIdentify op naam te brengen, maar vogels hebben er zo hun eigen aandacht voor. Zelfs typische zaadeters zoals de huismus en de groenling hebben de eerste dagen van hun leven eiwitrijk voedsel nodig.

In een insectenrijke tuin komen vogels dus graag. De vogels zorgen er ook voor dat er niet te veel insecten komen. Wij tippen graag de volgende insectenlokkers:

 • Wilde marjolein
 • Duizendknoop
 • Lavendel
 • Duizendblad
 • Smeerwortel
 • Koninginnekruid
 • Kaardenbol
 • Duifkruid
 • Kogeldistel
 • Meidoorn
 • Fruitbomen

Die hadden je kinderen vast ook al gekozen, maar het aanbod is natuurlijk uitgebreider. Struiken en bomen trekken niet alleen insecten aan, maar bieden vogels ook beschutting en nestgelegenheid. Wie weet past er zelfs een boomhut in. Ook heel leuk: samen met kinderen later in het seizoen appels en frambozen oogsten uit eigen tuin.   

Tuin / Fred van Diem Tuin / Fred van Diem

De finishing touch

Het is pas helemaal af als je wat extra’s doet om vogels naar je tuin te lokken. Je kunt een nestkastje kopen of zelf met de kinderen maken. Mocht je geen nieuwe planten of struiken kunnen plaatsen, maar wil je je kinderen wel vogels in je tuin laten zien, dan kun je ook bijvoeren. Vivara heeft daarvoor leuke voedersilo’s en bovendien een speciale lente- en zomermix ontwikkeld. Die is te koop in de winkel van Vogelbescherming in Zeist en in onze webshop. Hang de silo samen op een plek die veilig is voor vogels.

En als al het tuinwerk is verricht en ze zijn echt moe, dan mogen kinderen als beloning heus wel even naar een scherm kijken. Naar Beleef de Lente uiteraard…

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf begin maart tot eind juli aan bij verschillende vogelsoorten zoals de visarend, oehoe, steenuil, ooievaar, bosuil en nog veel meer.

Kijk de clipjes en lees de blogs

Webshop Vogelbescherming

In onze webshop vind je alles voor en over vogels. Van vogelgidsen en verrekijkers tot nestkasten en vogelvoer. Met elke aankoop steun je ons werk en help je kwetsbare vogels beschermen.

Ga naar de webshop