Navigatie overslaan
huismus_MH Alle berichten

Huismus opnieuw op 1 bij Nationale Tuinvogeltelling

Geplaatst op 30 januari 2017

Dat de huismus de meest getelde vogel werd van de 14e Nationale Tuinvogeltelling was geen verrassing. Wel de duidelijke dip van de mezen. Werden er vorig jaar nog gemiddeld 3,4 koolmezen per tuin geteld, dit jaar is dat gezakt naar 2,8. Op landelijk niveau betekent dat duizenden mezen minder. Een comeback was er ook. De spreeuw kwam weer de top tien binnen.

De Top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling bleef dit jaar ongewijzigd. Op 1 de huismus (158.358 exemplaren), op 2 de koolmees (97.141) en op 3 de merel (95.494). Toch is het beeld niet zo stabiel als deze cijfers doen voorkomen. Want in veel grote steden blijft de huismus een zeldzaamheid. De huismus heeft zijn toppositie dan ook alleen te danken aan het feit dat hij in kleine kernen en vooral in de drie noordelijke provincies nog steeds in grote groepen voorkomt. De koolmees handhaafde met moeite zijn tweede positie. De mezenpopulatie lijkt afgelopen zomer een tik te hebben gekregen.

De huismus heeft zijn toppositie dan ook alleen te danken aan het feit dat hij in kleine kernen en vooral in de drie noordelijke provincies nog steeds in grote groepen voorkomt.

Vooral minder koolmezen

Vogelbescherming kreeg in aanloop naar de Tuinvogeltelling al veel signalen dat er minder mezen in de Nederlandse tuinen gezien werden. Dat beeld is door de Tuinvogeltelling bevestigd. Ook al consolideerde de koolmees zijn tweede plek en staat de pimpelmees op plek vijf, het aantal mezen ligt beduidend lager dan in voorgaande jaren. Zo werden er vorig jaar gemiddeld 3,4 koolmezen per tuin gezien, en dit jaar ‘slechts’ 2,8. Oorzaak hiervan is het zogenoemde mastjaar: er zijn veel beukennootjes in de bossen, een belangrijke voedselbron in de winter voor mezen. De drang om naar onze tuinen te komen is dus minder. Maar de mezen hebben waarschijnlijk ook een beroerd broedseizoen achter de rug. Doordat het voorjaar koud en drijfnat was precies op het moment dat er de meeste kuikens in het nest zaten. Er was dus minder voedsel en er zijn dus minder jongen groot geworden. In de tuinen zijn daardoor aanmerkelijk minder mezen geteld tijdens de Tuinvogeltelling. In de stad deed de koolmees het overigens beter. Zowel in Amsterdam, Rotterdam als Den Haag eindigde de koolmees op de eerste plek.

koolmees en pimpelmees / Shutterstock koolmees en pimpelmees / Shutterstock

Comeback spreeuw in Top 10

De Nationale Tuinvogeltelling geeft Vogelbescherming een goed inzicht in de ontwikkelingen van vogels rondom onze leefomgeving en signaleert met welke vogelsoorten het goed en slecht gaat. Jip Louwe Kooijmans: “Daarnaast is het een geweldige manier om mensen bewust te maken van de natuur in hun eigen leefomgeving. Want alle tuinen samen vormen, mits goed ingericht, een gigantisch leefgebied voor vogels.”

Elk jaar zijn er ook weer verrassingen in de lijst. Zo keerde de spreeuw dit jaar terug in de Top 10 met 42.233 getelde exemplaren op plek negen. Waarschijnlijk is de spreeuw door het koude weer en de sneeuw van de afgelopen weken vaker op zoek naar voedsel gegaan in de buurt van menselijke bebouwing en dus ook in tuinen. De spreeuw verblijft ’s winters veel op graslanden, maar door de vorst en de sneeuw was voedsel daar onbereikbaar.

Opmerkelijk is de turkse tortel die een duidelijke verschuiving van het oosten naar het zuidwesten van Nederland laat zien. Omdat er in het zuidwesten meer akkergebieden en graanopslaglocaties te vinden zijn, is er daar tegenwoordig meer voedsel voor de tortels. Verder werden er dit jaar opvallend weinig kramsvogels gezien, verhoudingsgewijs veel ijsvogels, en neemt de halsbandparkiet nog steeds toe. Naast Den Haag en Amsterdam staat de halsbandparkiet nu ook in de Top 10 van bijvoorbeeld gemeentes als Zoetermeer, Leiden, Aalsmeer en Voorschoten.

Tel het hele jaar mee

Meer details en cijfers lezen? Alle resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling zijn terug te vinden op www.tuinvogeltelling.nl. Inclusief zoeken op postcode zodat je kunt zien wat er in de tuinen van je eigen wijk aan vogels is gezien.
Het hele jaar vogels en andere dieren in je tuin tellen en doorgeven? Dat kan via www.tuintelling.nl.

Gratis magazine Vogels dichterbij

Leer tuinvogels beter kennen, handige voedertips, tuinadvies, verrekijkers uitgelicht en de allerleukste vogelcadeaus! Kortom, een heerlijk blad om te bewaren en te delen. Bestel hier kosteloos het magazine Vogels dichterbij van Vogelbescherming Nederland. Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine!

bestel Vogels dichterbij

Pindakaas voor de vogels

Of het nu winter, voorjaar, zomer of herfst is; met dit speciale pakket lokt u de vogels wel heel snel naar uw tuin! Dit pakket bevat een houten pindakaaspothouder, twee smaken pindakaas: original en meelwormen en 28 raamstickers.

kijk in onze webshop