Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

Recordaantal deelnemers Nationale Tuinvogeltelling 2019

Geplaatst op 27 januari 2019

Nog niet eerder deden er zoveel mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland: ruim 77.000 mensen telden afgelopen weekend de vogels in hun tuin of op hun balkon. Opnieuw werd de huismus het meest geteld, gevolgd door de koolmees en vink. De merel lijkt zich deels te herstellen met een 4e plek, maar in de zuidelijke en oostelijke provincies is de achteruitgang van het aantal merels nog duidelijk te zien.

Tijdens de Tuinvogeltelling van vorig jaar duikelde de merel voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling uit de top 3. Dit jaar lijkt de merel zich daarvan licht te herstellen, met een vierde plaats. De hogere plek van de merel is wellicht wat vertekend door de sneeuw van de afgelopen paar dagen, waardoor de vogels naar tuinen toe komen om voedsel te zoeken.

Regionale verschillen merel

Wel zijn grote regionale verschillen te zien tussen het zuiden en de rest van het land. In Limburg en Noord-Brabant blijft het aantal merels achter. In deze provincies bungelt de merel vaak in de onderste helft van de top-10. Dit komt voor een deel overeen met het beeld van de verspreiding van het usutu-virus. Het virus is vanuit België en Duitsland richting Nederland gekomen. In de zuidelijke provincies waart het virus nu het langst rond. Ook al lijkt het aantal merels zich aan het herstellen, het aantal blijft nog achter bij voorgaande jaren. Benieuwd hoe u de merel kunt helpen? Kijk dan op tuinvogeltelling.nl/merel

Merel / shutterstock Ook al lijkt het aantal merels zich aan het herstellen, het aantal blijft nog achter bij voorgaande jaren. Merel / shutterstock

Top-3

Evenals voorgaande jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat mussen in groepen leven zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nog niet eerder eindigde de vink zo hoog. Omdat vinken hun voedsel op de grond zoeken zijn ze door de sneeuw van de afgelopen dagen in grote aantallen naar de tuinen getrokken, wat terug te zien is in de Tuinvogeltelling.

De top-10

  1. Huismus
  2. Koolmees
  3. Vink
  4. Merel
  5. Pimpelmees
  6. Kauw
  7. Turkse tortel
  8. Houtduif
  9. Roodborst
  10. Ekster

Alle resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling 2019

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus