Navigatie overslaan
Velduil in Oekraïne / NiS Alle berichten

Hoe gaat het met de Oekraïense vogelbeschermers?

Geplaatst op 29 november 2022

BirdLife International heeft – met een bijdrage van onder andere Vogelbescherming – de organisatie en collega’s van de Ukrainian Society of the Protection of Birds kunnen ondersteunen vanaf het begin van de oorlog. Het gaat hen allen op dit moment gelukkig goed.

Vogelbescherming maakt onderdeel uit van BirdLife International, een koepelorganisatie van 119 organisaties. Krachtige Partners met veel leden – zoals Vogelbescherming – helpen in dit netwerk beginnende organisaties zich te ontwikkelen. Zo heeft Vogelbescherming in 1994 mede aan de basis gestaan van een bloeiende vogelbeschermingsorganisatie in de Oekraïne, de USPB.

Als zogeheten Supporting Partner uit het BirdLife-netwerk heeft Vogelbescherming de USPB helpen ontwikkelen tot een organisatie die inmiddels niet meer weg te denken is in de Oekraïense natuurbescherming. Zo is de USPB volop betrokken bij grootschalige projecten gericht op habitatherstel van veengebieden en steppen. De projecten dragen bij aan het vastleggen van broeikasgassen en verbeteren het leefgebied van bedreigde soorten als waterrietzanger en grote trap. Bij de rivier de Prypiat in het noordwesten wordt 20.000 hectare veengebied opnieuw vernat.

Grote trap / Agami Grote trap / Agami

In Polen

Het gaat gelukkig goed met alle medewerkers van de USPB. Vier collega’s zijn in het begin van de oorlog met hulp van BirdLife naar Polen gevlucht en zijn daar nog altijd. Ze draaien daar mee in het werk van de Poolse Partner OTOP. Er is een korte film gemaakt over hun ervaringen: How BirdLife stands with Ukraine - YouTube. Eén van de projecten brengt gevluchte kinderen in contact met natuur, om hun mentale welzijn te vergroten. Dit werk is veelbelovend en heeft ook potentie in Oekraïne zelf, daarom wil USPB graag een lokale veldgids ontwikkelen.

Ondersteuning blijft nodig

Daarnaast opereert het kantoor van de USPB in Kiev min of meer normaal, al zullen de recente stroomonderbrekingen daar verandering in hebben gebracht. Recent is de Atlas van Broedvogels van Oekraïne gepubliceerd. Een aantal projecten loopt door, onder meer via het netwerk van lokale medewerkers in verschillende regio’s. De toekomst van enkele projecten in de pijplijn is onzeker en hangt af van de verdere ontwikkelingen. Financiële ondersteuning van de organisatie via BirdLife blijft voorlopig noodzakelijk. BirdLife verkent hiervoor de mogelijkheden en is een fondswerving gestart.

Vogelbescherming internationaal

Veel vogels zijn trekvogels. Om ze goed te kunnen beschermen zijn wereldwijd sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming werkt samen met BirdLife Partners langs de trekroute en ondersteunt ze waar nodig.

Ons internationale werk

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws