Navigatie overslaan
Grutto / Hans Peeters Alle berichten

Het Grote Grutto Theater

Geplaatst op 30 oktober 2017

Komt dat zien! Komt dat zien! Het Grote Grutto Theater komt in Natuurmuseum Fryslan! Het is nieuw, het is theatraal, het is uniek! En, het gaat over de grutto, die koning van het grasland moet blijven.

In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Heel erg terecht, want Leeuwarden is mooi! In dat bijzondere jaar wil Tom van Slooten (directeur-bestuurder van Natuurmuseum Fryslan) dat zoveel mogelijk mensen beseffen dat hun eigen gedrag invloed heeft op weidevogels. Die wens krijgt vorm in het Grote Grutto Theater. Wat is dat dan precies?

Wat is het Grote Grutto Theater?

“Het is geen gewone tentoonstelling, maar een theatrale belevenis, waarbij je eigenlijk in het leven van de grutto stapt. We bouwen een grote houten bak van 6 of 7 meter hoog. Je kruipt door een gat naar binnen en komt in een andere wereld. Daar staan tien units waar je zelf actief iets uit het leven van de grutto ontdekt.”

Wat gaan bezoekers ontdekken en beleven?

“Een voorbeeld van een unit: Hoogvlieger. Je wordt de grutto die van Afrika naar Friesland vliegt en landschappen tegenkomt. Je klimt naar boven, komt op een bordes en kijkt naar beneden door gaten die in de bodem zijn geboord. Daar ligt een groot flat screen waarop verschillende landschappen worden geprojecteerd.”

Gruttotheater Gruttotheater

Doenerig en verdieping

“Het is ook leuk voor kinderen. Je moet klimmen, onder dingen liggen, aan dingen draaien, een selfie maken met een gruttosnavel op je neus, puzzelen. Het is doenerig, maar er is ook verdieping. Op vier momenten (de wisseling van de seizoenen) wordt het stil en gaan alle units uit. Dan klinkt een voice over: de stem van de grutto die vertelt wat ze in dat seizoen beleeft of doet. Daarna gaat alles natuurlijk weer aan en kun je verder met je bezoek.”

De grutto is altijd in beeld bij de Fries. Maar in onze weilanden kom je hem steeds minder vaak tegen. Het landschap verschraalt en mensen beseffen dat.

Boswachter, jager, vogelwachter en boer

“Een andere laag is dat we met acteurs werken. Er zijn vier karakters die jou ontvangen in de tentoonstelling voor je naar binnen kruipt. De boswachter, jager, vogelwachter en boer. Ieder vertelt vanuit zijn perspectief over de problematiek van de weidevogels en het leven van de grutto. Dan ga je naar binnen om je eigen verhaal te ontdekken.”

Wat hoop je dat blijft hangen?

“Wat ik heel graag wil is dat mensen die het theater hebben meegemaakt, bewuster nadenken over de betekenis van hun eigen inbreng in de wereld. Wat voor effect heeft wat ík doe op de natuur en de omgeving? En, natuurlijk, de natuur is prachtig! Het is een voorrecht om deze vogels in het wild tegen te komen!”

Het Grote Grutto Theater is een productie van Theun Mosk en Natuurmuseum Fryslân in samenwerking met Kening fan ‘e Greide. De tentoonstelling gaat open 25 jan en blijft staan tot 3 sept 2018. Meer informatie over het Grote Grutto Theater.