Navigatie overslaan
Alle berichten

Groep Europese Lidstaten roept Europese Commissie op de Vogel- en Habitatrichtlijnen niet open te breken

Geplaatst op 27 oktober 2015

De Vogel- en Habitatrichtlijnen, ook bekend als de Natuurrichtlijnen, worden momenteel geëvalueerd door de Europese Commissie, de zogenaamde Fitness Check. Commissievoorzitter Juncker heeft eerder aangegeven dat hij de richtlijnen wil samenvoegen; een ogenschijnlijk administratieve operatie die veel kwalijke gevolgen zou hebben voor het beschermingsniveau van onze Europese natuur.

Maar de Duitse overheid heeft nu –samen met een aantal belangrijke andere Lidstaten- een brief overhandigd aan Eurocommissaris Vella van Milieu met de oproep om de Richtlijnen niet open te breken, maar zich te richten op een betere uitvoering van de Richtlijnen. Deze stevige coalitie, die vandaag bekend is geworden, bestaat uit acht andere Europese Lidstaten, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Slovenië, Roemenië en Kroatië. Ook huidig EU-voorzitter Luxemburg heeft meegetekend. Samen vertegenwoordigen zij 63% van de Europese bevolking.

Al eerder heeft meer dan een half miljoen Europese burgers zich rechtstreeks uitgesproken voor behoud en betere implementatie van deze belangrijke Natuurrichtlijnen, tijdens een online raadpleging door de Europese Commissie.