Navigatie overslaan
Ijsvogel / Hans Peeters Alle berichten

Gouden Lepelaar voor vogelbeschermer Dick Jonkers

Geplaatst op 9 oktober 2017

Vogelbeschermer Dick Jonkers uit Blaricum heeft zaterdag uit naam van Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaar ontvangen. Deze onderscheiding wordt sinds 1974 door Vogelbescherming uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels. Dick Jonkers is medeoprichter van de vogelwerkgroep Het Gooi eo en al zijn hele leven op meerdere manieren bezig met de bescherming van vogels.

Natuurman in hart en nieren

Al op jonge leeftijd heeft Dick Jonkers de wens om zich in te zetten voor de natuur. Hij haalt zijn natuurgidsdiploma en gaat aan de slag als boswachter. In de jaren daarna ontpopt hij zich als een veelzijdig man. Niet alleen zijn werkzame leven, maar ook zijn vrije tijd besteedt hij aan het beschermen van vogels. Jonkers geeft excursies, voorlichting op scholen, maar doet ook wetenschappelijk onderzoek. Dat leidt tot weer tot honderden publicaties. Als reisleider begeleidt hij meerdere vogelreizen naar Zuid-Amerika. Zijn specialiteit is Suriname, waar hij meerdere vogelexcursies heeft begeleidt.

Overhandiging Gouden Lepelaar Juun de Boer, bestuurslid van Vogelbescherming, overhandigt de oorkonde aan Dick Jonkers tijdens de vergadering van Werkgroep STORK. (Foto Vogelwerkgroep Het Gooi) Overhandiging Gouden Lepelaar

De Gouden Lepelaar van Vogelbescherming is uitgereikt in Ankeveen. Daar werd Dick Jonkers verrast tijdens een bestuursvergadering van STORK, de werkgroep voor ooievaars in Nederland. Vorig jaar werd de Gouden Lepelaar uitgereikt aan Jan der Rijt uit Helmond.